• hr
  • en
  • de
  • it

Novi vezovi za kruzere u Splitu

Rušenjem starih skladišta na lukobranu počela je terenska priprema za buduće gradilište vanjskih vezova za kruzere. Uskoro slijedi uklanjanje centralnog skladišta "Jadranribolova" i "Dalmacijavina".
- Riječ je o dva proboja, odnosno koridora, kao dijela buduće poveznice lukobrana i novih vezova, a tuda će prolaziti radnici, mehanizacija i građevinski materijal za vrijeme gradnje - kazao nam je Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave.
Prvi bageri su tu, nadzorni inženjeri i radnici prolaze i mjerkaju.
- Slijedi premještanje struje, vode, kanalizacije i drugih instalacija koje će na lukobranu biti u cijelosti obnovljene. Za desetak dana uz samu obalu bit će teglenice i ostala građevinska operativa konzorcija "Pomgrada" i "Vijadukta".
Gradilište neće ometati cestovni i pomorski promet. Kroz srpanj će se raditi punim pogonom. U prvoj fazi bit će izgrađen zapadni vez s glavnom rampom, a u drugoj fazi izgradit ćemo i istočni vez za kruzere u pravcu Katalinića brijega - pojašnjava Blaževski i naglašava da su na svjetskim turističkim sajmovima, poput onih u Miamiju ili Barceloni, agencije već upoznate s budućim novim infrastukturnim sadržajima Gradske luke.
- Vidite, "Silhouette" (dug 315 metara) će ove godine vjerojatno biti jedan od rijetkih kruzera koji nećemo privezati u luci zbog njegove dužine i gaza - istaknuo je Blaževski.
- No, kada sredinom 2016. vezovi budu gotovi, na tržištu neće biti kruzera koji nećemo moći privezati - dodao je ravnatelj Lučke uprave.
Izgradnjom vanjskih vezova konačno će se osloboditi luka za domaći brodski promet kako bi se osigurala bolja povezanost otoka s kopnom.
- Kruzere i velike trajekte na međunarodnim linijama prebacujemo na vanjske vezove. No, tu nećemo stati. U tijeku je i izrada dokumentacije za putnički terminal koji bi se gradio na lukobranu. Osim komercijalnih sadržaja, imat će prostore za policiju i carinu. Dakle, tu će biti schengenski granični prijelaz, koji mora zadovoljavati standarde EU-a, pa će Split predstavljati vrata Europe - naglasio je Blaževski.
Podsjetimo, vrijednost radova je 23,3 milijuna eura (bez PDV-a), a rok za izgradnju 790 dana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr