• hr
  • en
  • de
  • it

Niža stopa poreza za strane vlasnike jahti?

Hrvatska priprema niz mjera kako bi se potaklo vlasnike plovila smještenih u RH da uvozno ocarine svoja rekreacijska plovila i ishode hrvatsku zastavu. Od ministarstva turizma potekla je informacija da je Vlada upravo usvojila konačni prijedlog zakona o sniženju stope PDV-a za plovila za sport i razonodu u razdoblju od 01.01.2013. do 31.05.2013. godine sa 25% na 5% pod uvjetom da je brod tijekom tog perioda pod hrvatskom zastavom.

Iako državi hitno treba novac i dobro bi joj došlo ubiranje poreza od 25%, vjeruje se da je također zabrinjava i mogućnost masovnog "bijega" s naše obale ukoliko bi porez bio previsok kao što se dogodilo u Italiji nakon uvođenja poreza na luksuz. Također se nagađa da je stopa od 5% samo okvir za pregovore da bi se na kraju stiglo do stope od 10% koju je struka predlagala još 2011.

U međuvremenu već je na snazi propis kojim je potpuno ukinut posebni porez na plovila (trošarina), te je on za sva plovila 0%. Također, stopa carine sa 8% snizuje se na 1,7% za plovila dužine do 12m i 0% na sva plovila duljine trupa većeg od 12m.
Vijesti iz Hrvatske u vezi s ovom tematikom pozorno se prate i na stranim portalima posvećenim nautičarima.

Izvor: www.yacht.de