• hr
  • en
  • de
  • it

Ništa od nove marine u Umagu

Nakon poduže i napete rasprave i pred građanima naselja Moele koji su ispunili vijećnicu, umaški su gradski vijećnici jednoglasno omogućili realizaciju turističkog projekta Terra Istriana na Kravljem rtu, ali istovremeno zaustavili izgradnju marine u uvali Pozioi.
Naime, prihvatili su pod a) izmjene i dopune Prostornog plana Grada Umaga koje su pokrenute zbog te investicije, ali u istoj točki dnevnog reda, pod b), bila je odluka o odgodi provedbe dijela zahvata planiranih izmjenama tog PP-a. Glasalo se to u paketu prema traženju gradonačelnika Vilija Bassanesea, nakon dvije pauze za predstavnike stranaka, jer je IDS tražio da se o tome glasa odvojeno - posebno za izmjene PP-a i posebno za ovu drugu odluku o odgodi, kojom se zaustavlja do daljnjeg izdavanja akata o građenju za marinu, trajektno pristanište Fiandara i ribarsku luku u tom zaljevu.
Time je prihvaćena inicijativa Mjesnog odbora Moela i gradonačelnika za izmjenom PP-a Istarske županije na način da se ne omogući izgradnja marine, odnosno da se za nju iznađe alternativna lokacija izvan zaljeva. To su stanovnici Moele zatražili peticijom početkom ove godine, a zbog toga su i prisustvovali na sjednici. Tijekom rasprave bilo je s njihove strane upadica, čak i uvreda na račun vijećnika Danielea Fattora koji je tražio odvojeno glasanje, a za vrijeme pauze došlo je do komešanja u predvorju vijećnice, srećom ne i do incidenta.
U svakom slučaju, takvim ishodom glasanja investitoru, Tvornici cementa Umag, otvoren je put prema gradnji hotela, vila i ugostiteljskih i ostalih sadržaja u naselju kapaciteta 2.270 postelja, za što se sada pokreće izrada Urbanističkog plana uređenja "Terra Istriana", dok bi za marinu trebali izmijeniti svoje planove.
Svemu tome prethodila je žučna diskusija pred napetom publikom, tijekom koje je Sindako objasnio da su kroz takvu odluku, podijeljenu u dvije točke, htjeli osigurati u isto vrijeme zadovoljavanje dviju strana - da se ne zaustavi za grad veliki i značajni projekt Terra Istriana i zabrana izdavanja akata za izgradnju marine do konačne izmjene Županijskog plana koji će o ovome donijeti konačnu odluku.

Izvor: www.glasistre.hr