• hr
  • en
  • de
  • it

Ni pilom je ne bi tako raskomada

Vidiš kako nas diže i spušta, ne mogu brod nikako primiriti, a ovo ti je bonaca prema onome šta je jučer bilo - govori Duje Kandija dok se u brodu "ljuljuškamo" nekoliko metara od hridina otočića Svilan ispred marine Kremik kod Primoštena.
Dujin brat Joško, profesionalni ronilac specijaliziran za podvodne radove, ujedno i vlasnik tvrtke "Obrt Trogir", u tom je trenutku, zajedno s roniocem Tomislavom Brešanom, upravo završio posao na osiguranju ostataka 14-metara duge motorne jahte "Spirit" kojom su se dvojica Slovenaca prije pet dana, u utorak oko 19 sati, nasukala na hridi spomenutog otočića.

Jahta je, inače, već bila na dnu mora, na oko 50 metara dubine. Izvađena je, popravljena i sređena te ju je novi vlasnik htio iz Kaštela odvesti u Umag pa u Sloveniju. No, zaustavila se na hridima Svilana.
- U subotu je vrime bilo jako loše, jedva smo došli do otočića, a onda smo imali šta vidit. Jahta je bila doslovno pripolovljena, vitar ju je totalno razbija o stine. Ma, nevjerojatno je to bilo, koliko ju je more rastakalo, pa to ne bi tako napravija da si uzeja pilu i krenija je komadat. Bija je s nama i vlasnik, nije mu bilo ugodno baš to gledat - kazuje Joško nakon što su se on i Tomislav popeli na brod.

- Dobro je, znalo je biti i gore - veli kroz smijeh Tomislav odgovarajući na naše pitanje kakvo je more. Kolega fotoreporter i ja smrzavali smo se pod naletima bure, jedva održavajući ravnotežu na krmi broda, pa mi je to nesuvislo pitanje, nakon njihova izlaska iz mora, gotovo nesvjesno izletjelo.
- Nismo mogli ništa napravit, preloše je vrime. Triba nam jedno četiri-pet sati mirnog mora da bi mogli ostatke jahte izvući sa stina. Kad to napravimo, potopit ćemo ih i onda zakačiti za padobrane i dotegliti ih u marinu Kremik.

To je jedini način. Bitno nam je da smo uspili maknit rezervoar i spriječit izlivanje goriva, oko 800 litara dizela, u more - govori Joško, koji se ovim poslom bavi već devet godina. Zna se, veli, dogoditi da prođe nekoliko godina, a da ne izvade nijedan brod jer se nijedan i ne potopi. No, ova godina je izuzetak!
- Majke ti, ove godine nikad više potopljenih brodova, evo san ih ja već sedan izvadija. Ne znam šta je razlog drugima, ali ovaj je Slovenac jahtom platija danak neiskustvu - kaže Joško, dodajući kako se nada da bi u utorak akcija "spašavanja" ostataka jahte trebala biti gotova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr