• hr
  • en
  • de
  • it

Nautička odredišta: Šipanska luka

Šipan je najveći otok u skupini Elafitskih otoka koji se još nazivaju i Jelenski otoci.
Ime se prvi put spominje u 1. stoljeću poslije Krista. Njegova površina je oko 16 kilometara četvornih, to jest dug je oko 9, a na pojedinim mjestima širok od 1,5 do 3 km.
U Šipanku luku se samo po lijepom vremenu može ući s otvorenog mora, kroz uski morski tjesnac poznat pod nazivom Harpoti. Po velikom jugu brodske linije, a i brodice, moraju napraviti veliki đir i ući samo sa sjevera zaštićenog kopnom i otočićima. Iznad prolaza Harpoti se nalazi električni kabel na visini 45 metara.

Prolaz Harpoti

Osim za nevere i tramontane, Šipanska luka je najsigurnija luka arhipelaga (Elafitskih otoka).

Pristajanje:

Mol - na molu dugačkom 40 metara - dubine sa obje strane mola su oko 2 metra a na peti mola 2,8 metara. Sa jedrilicom je najbolje se vezati na peti mola. Navečer sa unutrašnje strane mola (prema lučici) pristaje putnički brod iz Dubrovnika a u pravilu vanjska strana mola je rezervirana za veće turističke brodove.

Riva - na rivi je organizirani prihvat plovila sa murinzima. Dubina pri molu je oko 2 metra i plovila se vežu na muringe krmom prema obali. Postoji mjesta za oko 10-tak plovila. Da bi bili sigurni da ćete naći vez na rivi, u srpnju i kolovozu je potrebno doći prije 17 sati. Na rivi Tomo naplaćuje usluge veza. Cijena je 10 kuna po dužnom metru. U cijenu je uključeno i punjenje tankova vodom. Napajanje strujom je moguće dobiti iz privatnih kuća i dodatno se plaća.
Oprez: uporište muringa je daleko od obale i postoji opasnost od zaplitanja propelom.






  • Riva u Šipanskoj luci





Pristan - na jugozapadnoj strani luke je dvadesetak metara dug pristan. Dubina ispred pristana je 2,5 m, tako da je sigurna za većinu jedrilica.





Bočni vez na pristanu u jugozapadu Šipanske luke






Restoran kod Marka - ispred restorana "Kod Marka" (na zapadnoj strani uvale) su tri bove za potrebe gostiju restorana

 

 Bove restorana "Kod Marka"

 

 

 

Video: Šipanska luka

U vrijeme Dubrovačke Republike vlastela i bogataši gradili su ljetnikovce za ugodna utočišta tijekom ljetnih vrućina. Na otoku postoje mnoge male zavjetne crkve i kapele jer su stoljećima na otoku živjeli mnogobrojni pomorci. Šipanska luka je udaljena od Dubrovnika oko 12 nautičkih milja.

Više infromacija na: http://www.adriaticsailor.com/sipanska_luka/sailing_adriatic/5/3019/HR