• hr
  • en
  • de
  • it

Natječaj na čekanju, vapori idu po starom

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet poništilo je koncesijski natječaj za pet "klasičnih" brodskih linija, koji je bio raspisan još početkom godine.

Kako doznajemo iz Agencije, nijedna od šest ponuda koje su pravodobno pristigle na javno nadmetanje za održavanje pruga u idućem razdoblju nije zadovoljila zadana mjerila, pa je Upravno vijeće na čelu s kap. Marijom Babićem, državnim tajnikom za more, prihvatilo mišljenje povjerenstava za svaku liniju i poništilo natječaj.

Zbog toga će se u najkraćem roku ponoviti natječaj za pruge Vrgada-Pakoštane-Biograd i Orebić-Korčula, dok će se nova nadmetanja za preostale tri linije: Mali Lošinj-Srakane-Unije-Ilovik-Susak, Vodice-Prvić-Zlarin-Šibenik i Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik provesti, kako je pojašnjeno, tek "nakon šire rasprave o budućnosti tih veza otoka s kopnom".

U praksi to znači da će brodovi "Jadrolinije", "Mediteranske plovidbe" iz Korčule i Ribarsko-prerađivačke zadruge "Vrgada" do daljnjega ploviti na linijama koje su i do sada održavali.

Za dio otočana i njihovih gostiju to bi se moglo nazvati zadovoljavajućim rješenjem, jer će se zadržati postojeći "vapori", ali svakako bi bilo dobro kada bi se u brodove uložilo nešto novca i prilagodilo uvjete u njima suvremenijim zahtjevima klijenata.

U svakom slučaju, veterani "Tijat", izgrađen 1955. u splitskom škveru, te "Postira" i "Premuda", izgrađeni nekoliko godina kasnije u Puli, i dalje će ploviti na prugama prema Prviću, Zlarinu, Koločepu, Lopudu, Šipanu i kvarnerskim otocima.

Isti scenarij odvijat će se na liniji između Korčule i Pelješca, gdje plove "Lovor" i "Tamaris", odnosno na pruzi do Vrgade gdje brodi "Vrgadinka".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr