• hr
  • en
  • de
  • it

Nakon dvije godine stečaja - 18 radnika dobilo plaću

Vijest dana stigla je iz remontnog brodogradilišta u Lamjani čijih je 18 radnika nakon pune dvije godine od odlaska u stečaj konačno dobilo plaću! Stečajni upravitelj Ivan Rude još je jednom odradio pravi posao i radnicima dao nadu da bi se iduće jeseni na svoj stari posao moglo vratiti i preostalih 25 radnika.
- Od početka je namjera stečajnog upravitelja bila da pokrene posao, pa je najprije od Skupštine vjerovnika zatražio i dobio suglasnost, te je posao odmah krenuo. U startu je vratio svega nekoliko ljudi, a sada nas radi već 18. Na početku smo 15 dana čistili strojeve i dizalice, popravljali vodovodne cijevi.
Sada smo na poslu već nešto duže od mjesec dana - kaže sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta i podsjeća kako se svojedobno na Trgovačkom sudu u Zadru govorilo da su za pokretanje proizvodnje potrebni milijuni, a sada se pokazalo da je brodogradilište pokrenuto za svega 50-ak tisuća kuna.
- Prava je šteta što smo ušli u mrtvu sezonu, jer kao remontno brodogradilište najviše posla imamo od listopada do lipnja kada turistički brodovi idu na remont. Ipak, javilo nam se šest ribarskih brodova, odradili smo i jednu jahtu, a kako slijedi ribolovni mrak najavilo nam se još nekoliko ribarskih brodova koji bi do idućeg „škura" htjeli obaviti remont svojih brodova - najavljuje Košta.
Sindikalni je povjerenik konačno optimističan: „Remontno brodogradilište uvijek će imati posla, brodove stalno treba obnavljati, jer propisi tako nalažu, a na našoj je strani i priroda jer, ako ništa drugo, brodove treba očistiti od ruzine."
- Koliko znamo, u međuvremenu se javilo pet-šest tvrtki zainteresiranih za kupnju brodogradilišta, više se ne govori o „prenamjeni" nego o oživljavanju i širenju naše djelatnosti, a među zainteresiranima su, uz zadarske i hrvatske, i neke tvrtke iz inozemstva. Najveću vrijednost u svemu tome predstavlja koncesija na pomorskom dobru koja istječe 2031. godine i uredno se plaća. To je ono što, uz siguran posao, privlači kupce i mi se nadamo da će ovo privremeno rješenje biti okončano i da ćemo uskoro dobiti kvalitetnog vlasnika - zaključuje Mario Košta.
Nauta Lamjana je u stečaj otišla prije nešto više od dvije godine, a bez posla je ostalo 75 ljudi. Trenutno ih radi 18, na burzi ih je još 25, a ostali su međuvremenu stekli uvjete za mirovinu ili su pronašli neki drugi posao. Ukupna potraživanja vjerovnika Nauta Lamjane procijenjena su na 72 milijuna kuna, ali se hipoteka hvarskih „Vrtova sunca" sudski osporava, pa bi, uvjeren je sindikalni povjerenik Mario Košta, potraživanja na koncu mogla biti skresana na svega 14 milijuna kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr