• hr
  • en
  • de
  • it

Najveći vjerovnici ne žele proizvodnju u ‘Nauti Lamjani’

Pokušaj bivših radnika "Naute Lamjane" da stečaj ove tvrtke krene drugim pravcem, da se u kratkom roku obnovi proizvodnja, nije uspio jer većinski vjerovnici to ne žele.
Na ročištu sazvanom u srijedu na njihov zahtjev odbačeni su prijedlozi da se poništi odluka o dodjeli koncesije za škver riječkom M-inženjeringu, kao i prijedlog za obnovu proizvodnje i donošenje stečajnog plana. Prijedlozi su odbačeni voljom većinskog vjerovnika Marine Preko koja raspolaže s 84 posto potraživanja, te ostalih vjerovnika iz sustava "Jupiter Adrije".
Najveći dio rasprave na ročištu, na koje je u srijedu došlo i tridesetak bivših radnika, bilo je pitanje može li Marina Preko biti vjerovnik, odnosno je li mu Erste Steiermärkische banka pravovaljano prenijela svoja potraživanja prema "Nauti Lamjani".  Predstavnik radnika Mario Košta osporavao je Marini Preko da bude vjerovnik prema "Nauti Lamjani" jer je prema ugovoru s Erste bankom trebala iznos od 7,5 milijuna eura za bančina potraživanja uplatiti u određenom roku u lipnju, a dokument o tome trebao je već biti na sudu.
Vjerovnik Duško Polovina tražio je da se ospori samoj Erste banci da bude vjerovnik jer krediti koji su na ime nekretnina "Naute Lamjane" podizani u toj banci nisu bili za poslovanje tvrtke, nego za druge poslove "Jupiter Adrije" - za dubrovačke Vrtove sunca i za kupnju terena u Istri, za Stanciju Dajla.
No, zastupnik Marine Preko Zoran Vukušić Bokan taj je prigovor otklonio tvrdnjom kako nije bilo bitno u roku platiti ugovorenu cijenu te je potom sudu dostavio potvrdu kako je Marina Preko koncem srpnja platila 7,5 milijuna eura za preuzimanje bančinih potraživanja (radnici prokomentirali da je to mućka jer Marina Preko nema odakle dati toliki novac banci).
Stečajna sutkinja Ardena Bajlo potom je utvrdila kako razlučni vjerovnik Marina Preko ima pravo glasa pa su potom glatko odbijeni svi prijedlozi radnika.
Međutim, Lidija Vitaljić iz Državnog odvjetništva zatražila je od stečajnog upravitelja Edvina Šimunova da shodno odredbama Stečajnog zakona pokrene postupak za pobijanje pravnih radnji kojima je Erste banka stavila hipoteku nad imovinu "Naute Lamjane". Dužnost je stečajnog upravitelja, rekla je Vitaljić, da se ospori i odgodi ovršni postupak i razlučno pravo Erste banke.

Prijava
Vjerovnik Duško Polovina Lungo, nezadovljan što njegovi zahtjevi za preispitivanje statusa potraživanja Erste banke nisu razmatrani, najavljuje da će pokrenuti postupak za ispitivanje radi li se u slučaju ovog kredita o pranju novca.

Iznenadna ponuda
Stečajni upravitelj Edvin Šimunov informirao je vjerovnike o iznenadnoj ponudi za preuzimanje škvera u Lamjani. Ponudu je u utorak dostavila tvrtka Douglas industrijske tehnologije sa sjedištem u Zagrebu koja je ponudila plaćanje potraživanja vjerovnika prvog i drugog isplatnog reda u visini od 14,9 milijuna kuna, zapošljavanje 30 radnika ove i još 30 naredne godine. Traže okončanje stečaja i žele nastaviti djelatnost u proizvodnji i remontu brodova i platformi. Što će s tom ponudom biti znat će se na idućoj skupštini vjerovnika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr