• hr
  • en
  • de
  • it

Najveća svjetska turistička burze-ITB Berlin

Svjetska turistička i industrija putovanja ove godine očekuje nastavak rasta u gotovo svim svojim segmentima i svjetskim regijama, ali ju zabrinjava situacija oko Ukrajine i Egipta koje bi mogle usporiti rast, prva su predviđanja svjetskih turističkih stručnjaka s najveće svjetske turističke burze ITB Berlin koja je danas počela s radom i održava se do 9. ožujka. Prognozira se da će ove godine u svijetu broj međunarodnih turističkih dolazaka porasti za 4,5 posto u odnosu na lanjskih rekordnih 1,1 milijarde dolazaka, ali se u svim prognozama provlači određeni strah i zabrinutost zbog terorizma u Egiptu te krize u Ukrajini.
Ukrajina sama po sebi ne utječe toliko na kretanja u svjetskom turizmu s oko 20 milijuna turista godišnje, ali ako se situacija u toj zemlji pogorša utjecaj bi mogao biti znatno veći jer će smanjiti putovanja i Rusa i Nijemaca koji čine velik dio turističke potrošnje u svijetu. Ukrajina se na ITB-u predstavlja među 189 zemalja svijeta i među blizu 11 tisuća izlagača, a svi njeni predstavnici na štandu, koji je slične veličine kao lani, ističu da rade za budućnost i da sa svima žele surađivati.
Tetyana Markova ispred turizma grada Odessa napominje da se u zadnja tri mjeseca bilježi pad turista i u tom gradu i u cijeloj Ukrajini, kao i da su svi vrlo zabrinuti, ali vjeruje, kako kaže, kao i svi 'obični' građani te zemlje da će se situacija popraviti odnosno smiriti i urediti u idućih nekoliko tjedana. U njihovoj blizini je i štand Rusije te s ruskim kolegama normalno razgovaraju i surađuju u turizmu, a potporu su dobili, kako kaže, od brojnih zemalja, posebno Poljske, Austrije i Njemačke.
Inače, ITB je otvoren sinoć uz prisustvo brojnih njemačkih i drugih uglednika iz svijeta, zemlja-partner je Meksiko koji se dosta promovira i kao tzv. gay&lesbian tržište, što je i jedna od ključnih tema na ITB-u ove godine.
Iako je ITB poslovni sajam tu su i brojne atrakcije za posjetitelje poput malog nogometnog igrališta na štandu Brazila, a organizatori prognoziraju da će se ove godine na tom sajmu ugovoriti oko 6 milijardi eura vrijednih poslova za cijeli svijet.
Na ITB-u se tradicionalno predstavlja Hrvatska na štandu Hrvatske turističke zajednice od 220 metara četvornih s još 13 suizlagača, a posebno se predstavljaju Istra I Kvarner koji promoviraju sve segmente ponude među kojima sve veću pažnju posvećuju selektivnim oblicima turizma. Osim njih tu je i velik broj hrvatskih turističkih profesionalaca kao i ministar turizma Darko Lorencin sa suradnicima koji će danas i sutra u sklopu ITB-a imati brojne razgovore i susrete sa svjetskim i njemačkim turističkim stručnjacima.
Na ITB-u i ove godine uz brojne izlagače, očekuje se više stotina tisuća posjetitelja, među kojima su brojni turistički profesionalaci iz svijeta, stotinjak ministara turizma i državnih tajnika te nekoliko tisuća novinara zainteresiranih za najnovije trendove u turističkoj i industriji putovanja uoči nove turističke sezone.
Ministar turizma Darko Lorencin zajedno s direktoricom Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i direktorom njemačkog predstavništva HTZ-a Matom Radićem održat će konferenciju za medije. Lorencin će sudjelovati i na 4. UNWTO ministarskom sastanku zemalja "puta svile" te se sastati s generalnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem, kao i s predstavnicima Odbora za turizam njemačkog Bundestaga, njemačkih touroperatora i drugima.

Izvor: www.mint.hr