• hr
  • en
  • de
  • it

Načelinik Lastova spasio liniju

Dramatično je bilo na sastanku u Splitu na kojem se raspravljalo o linijama za srednjodalmatinske otoke. Čim su načuli da prijeti kresanje broja linija, načelnici su se pobunili. Nije bilo lako ni Ivi Baldasaru, novom šefu Agencije za obalni linijski promet. Ministar Hajdaš Dončić izdao je striktne naputke da se subvencije brodarima moraju rezati. Želja je bila ukinuti dužobalnu prugu od Rijeke i Dubrovnika, što bi olakšalo državnu riznicu s 15 milijuna kuna na godišnjoj razini, a loše se pisalo i drugoj liniji do dalekog Lastova, koja proračun lakša za 10 milijuna kuna.
Jutarnja linija za Lastovo koja polazi iz Splita u 10.30 sati je na koncu spašena, ali tek nakon požrtvovne argumentacije načelnika Mira Maričevića.
"Ukinite nam tu liniju, ali onda zaboravite ovih 700 ljudi koji su ostali na otoku", izložio je lastovski načelnik. Zaista, svi se zamisliše. Bez ljudi, čiji je otok? Hrvatski? Spreman za ponovnu okupaciju?
Od Lastova se tako nije odustalo, pa čak i po cijenu 10 milijuna kuna projicirane uštede, koju će sada ministar Hajdaš Dončić morati naći u nekom drugom resoru. Dobro za Lastovo, ovog puta je ispalo dobro i za otok Korčulu, čiji su načelnici također već neko vrijeme agitirali protiv ukidanja linije za Lastovo koja prolazi preko Vele Luke.
Na putu je i Hvar, međutim, tamo trajekt ne pristaje, i to zato jer to ne žele načelnici s drugih otoka. Neće ni Višani, ni ovi drugi. Razumljiva je njihova briga. Pristajanje u Hvaru produljuje put do ionako dalekih Vele Luke, Visa i Lastova. No, s tim se nikako ne može zadovoljiti agilni hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, na čiju je inicijativu ovo ljeto uvedena treća linija za Hvar.
"Trinaest tisuća putnika u manje od mjesec dana je prevezeno, što je samo potvrdilo ono o čemu ja stalno govorim. Ja sada više nemam druge, nego zatražiti brzobrodsku liniju za Hvar. Nažalost, lokalne uprave, moje kolege načelnici, odbili su sve naše zahtjeve da se omogući pristajanje u Hvaru. Evo i jučer nisam mogao uzeti kartu za katamaran, jer su sve prodane", kazao je Bebić.
Sastanak u Splitu obilježio je i njegov, kažu svjedoci, vrlo emotivan nastup, u kojem je na pasja kola popljuvao Jadroliniju i predsjednika Uprave Slavka Lončara.
"Nisam mu rekao da je štetočina i negativac, ali sam mu kazao da ne voli Grad Hvar i Hvarane, jer u ovih osam godina koliko sam ja gradonačelnik, nije poduzeo ništa da se popravi povezanost Hvara s kopnom. Jedva čekam da se Jadrolinija makne i da konačno krenemo naprijed", kazao je Bebić.
Vrijedi možda na kraju istaknuti i zahtjev delegacije s Lastova da im se dodijeli još jedna linija, ali ne za Split, već za Dubrovnik, kojem administrativno i pripadaju. Linija bi bila ekstremno skupa, čak nekih 15 milijuna kuna. Prijedlog će se razmotriti, ali uz ovu gospodarsku situaciju, mala je šansa da će biti odobrena.

Izvor: www.index.hr