• hr
  • en
  • de
  • it

Na Visu uče o održivom razvoju u turizmu

Ukupno 35 studenata i 9 predavača iz Slovenije, Finske, Poljske i Hrvatske u VERN'ovom Međunarodnom sveučilišnom centru u Visu sudjeluje u radu Erasmus ljetne škole, pod nazivom "Osnaživanje za održivost i održivi razvoj u turizmu", čime je MSC Vis postao svojevrsno središte međunarodne akademske razmjene znanja i ideja.
Na otvaranju ljetne škole prodekanica za međunarodnu suradnju i cjeloživotno obrazovanje Veleučilišta VERN', Aida Liha, studentima je poželjela dobrodošlicu i uspješan rad u specifičnim otočnim uvjetima u kojima će studenti u suradnji s predavačima, te lokalnim stanovništvom i poduzetnicima, diskutirati i učiti o konkurentnosti i održivom razvoju.
Dekan VERN'a Goran Radman upoznao je studente s poviješću građevine u kojoj se škola održava, a koja je 1901. godine bila otvorena kao osnovna škola, dok danas 111 godina kasnije, prima prvu grupu stranih studenata.
Sudionicima je dobrodošlicu poželio i gradonačelnik grada Visa Ivo Radica, naglasivši značenje ovakvih programa za razvoj otoka Visa.
Erasmus ljetna škola trajat će do 15. rujna i provodi se u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, Erasmus intenzivnih programa, a sastoji se od niza cjelodnevnih predavanja, zajedničkih radionica, te posjeta viškim poduzetnicima (gospodarstvu obitelji Roki, PZ Podšpilje, te vinogradu u selu Marinje zemlje).
Uz profesore s VERN'ovih prijediplomskih studija, predavanja će održati i predavači s partnerskih fakulteta, te viški poduzetnici, a cijeli se program izvodi na engleskom jeziku.
Cilj ljetne škole je poticati zajedničku suradnju i razmjenu mišljenja među studentima i profesorima u međukulturalnom i multidisciplinarnom okružju, uz stjecanja novih znanja na području poduzetništva, konkurentnosti, održivog razvoja i zaštite okoliša, te poticanja inovativnosti na tim područjima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr