• hr
  • en
  • de
  • it

Na navozima rastu ‘teškaši’ za Nizozemce

Dva broda za posebno teške terete, "heavy liftery", koji se grade na navozima "Brodosplita" za nizozemski "Jumbo shipping" već su dobili i konkretne konture. Pod "mrežom" skela bokovi brodova dižu se u vis. Na novogradnjama 473. i 474., ubrzo slijedi spajanje pramčanih i krmenih sekcija, nadgrađa, a potom i ugradnja brojne opreme.
Kada zaplove, bit će to najveći brodovi u floti nizozemskog brodara, te najveći na svijetu u svojoj klasi. Svaki će biti dug 152 metra, s maksimalnom nosivošću od 14 tisuća tona. Splitski "heavy lifteri", brodovi koji se uglavnom koriste za postavljanje teške i vrlo skupe opreme za podmorske naftne bušotine, imat će i dvije dizalice nizozemskog proizvođača "Huisman".
Kako je svaka od 1100 tona nosivosti, bit će to "heavy lifter" najveće nosivosti na svijetu. Spomenimo i posebna bočna vitla kojima će posada moći spuštati raznu opremu do čak 2,5 kilometara dubine. Osim hrpe opreme, posebnost broda je i u klasi koju će nositi. Naime, prema "Lloyd" registru imat će klasu leda 1A super.
To znači da će biti sposoban lomiti led do debljine jednog metra. Ukratko, bit će to pravi ledolomci. Premda je isporuka prvog "teškaša" bila predviđena do kraja lipnja, zbog kašnjenja u radovima rok je pomaknut.
Rok za isporuku drugoga broda zacrtan je za kraj godine, hoće li i taj rok biti prolongiran, kao i hoće li biti plaćanje penala zbog kašnjenja u isporuci ostaje tek vidjeti. Naravno, pitanje svih pitanja je hoće li novi vlasnik brodogradilišta na ovim brodovima, na koncu, zaraditi ili utržiti gubitak.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr