• hr
  • en
  • de
  • it

Murter: Radovi na arheološkom lokalitu Colentum

Poznato je da je mjesto Murter bilo naseljeno još od prapovijesnog doba, a u doba Liburna bilo je, uz Jader (današnji Zadar), jedno od dva glavna pomorska središta južne Liburnije. Pretpostavlja se da je naselje Kolent na brdu/poluotoku Gradini postojalo već od 11. stoljeća prije Krista. Jeste li ste čuli za careve Nerona i Vespazijana? Smatra se da je upravo u vrijeme ova dva rimska cara, liburnsko naselje na Gradini transformirano u rimski gradić Colentum. Colentum (Colentum) se prvi put se spominje u I. stoljeću poslije Krista.
Danas je dio nalazišta pokriven morem dok su ostatci na kopnu raštrkani u podnožju brda Gradine. Dosadašnja arheološka istraživanja odnosila su uglavnom na rimske ostatke i bila su provođena 70-tih godina. Istražena područja u zadnjih četrdesetak godina stoje neodržavana i skrivena od očiju javnosti.

Udruga Argonauta u dva je navrata uz pomoć svojih volontera organizirala građanske akcije čišćenja na istraživanim punktovima ovog velikog arheološkog lokaliteta. Iako je odaziv lokalnog stanovništva bio odličan ustanovili smo da je povijest i značenje Colentuma nedovoljno poznato u lokalnoj zajednici. Stoga postoji opasnost od pada u zaborav i gubitka priča, legendi i identiteta vezanog uz ovo arheološko nalazište. Stanovnici otoka nisu dovoljno upoznati s njegovom važnošću i mogućnosti da se lokalitet valorizira u smislu edukativnog arheološkog turizma te na taj način stvori nova vrijednost za zajednicu.
Zahvaljujući Programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošaljavenje otvorila se mogućnost zapošljavanja djelatnika koji bi ovaj lokalitet očistili od raslinja. Tako je kroz ovaj program zaposleno dvoje radnika koji će iduća dva mjeseca i potencijalno četiri mjeseca tijekom proljeća 2012. godine, pod stručnim nadzorom djelatnika Muzeja grada Šibenika čistiti raslinje oko mnogih objekata ovog vrijednog arheološkog lokaliteta te sudjelovati u njegovoj sanaciji i konzervaciji.
Gore navedene aktivnosti koordinira udruga Argonauta, a podupiru je Općina Murter-Kornati, Komunalno poduzeće Murtela i mnogi drugi poslovni subjekti mjesta Murtera.

Izvor: Luka Ježina udruga Argonauta