• hr
  • en
  • de
  • it

More izbacilo čudovište

O jedroglavkama (Regalecus glesne) se zna vrlo malo. Mogu narasti do 11 metara, a pretpostavlja se da žive u velikim dubinama. Posebno je zanimljiva njihova sklonost prema samoamputiranju, a legenda kaže da predviđaju potrese.
Jedna od istinskih divova dubina, rijetka i neuhvatljiva jedroglavka (Regalecus glesne), nedavno je otkrivena u slanoj močvari Aramoana na Novom Zelandu, prenosi IFLS.

Dugačak tri metra, ovaj se primjerak smatra malenim, budući da jedroglavke mogu doseći duljinu i do 11 metara. No, riba je svejedno oduševila mještanina Dona Gibbsa koji je pronašao ribu kako leži na plaži, kao i Davida Agnewa, upravitelja Konzervatorskog instituta, koji u osam godina rada na ovom području, kaže, nije vidio ništa slično. Muzej Otago prikupio je uzorke ribe, no nije bilo moguće sačuvati čitavi primjerak jer je bio prevelik. Znanstvena suradnica muzeja Emma Burns rekla je da su iz ribe uklonjeni reproduktivni organi, jetra i komadić mišića za genetsku analizu, a onda mu je pretražena utroba za stranim tijelima. "Izgledalo je u redu. Prije nego je uginula, jedroglavka se dobro najela planktona", izjavila je Burns. Kako bi riba iz legendi bila još mističnija, istoga je dana nestala s obale. Vjerojatno ju je plima odnijela. Pretpostavlja se da ju nitko ne bi uzeo jer stručnjaci preporučuju da se njeno meso ne jede jer je jako želatinozno.
Misteriozni gorostas
O ovim ribama ne zna se mnogo. Mislilo se da žive na dubini do 1000 metara, no neki smatraju da se katkad dolaze na površinu hraniti. Rijetki videi prikazuju biće dok je živo kako pliva okomito, glavom prema gore. Neki stručnjaci misle da im je to položaj za lov, jer im je tako lakše uočiti plijen.
Jedroglavke imaju jedinstvenu, pomalo i bizarnu, sklonost da se samostalno amputiraju. Još nikad nije pronađen primjerak dulji od metra i pol koji nije imao oštećenja. Očito se to događa nekoliko puta tijekom života životinje.

Izvor: http://danas.net.hr/