• hr
  • en
  • de
  • it

Ministarstvo turizma i HGK dogovorili snažniju buduću suradnju

Izrada Strategije razvoja hrvatskog turizma je proces u kojeg nam je želja uključiti ne samo stručnjake iz turističkog sektora, već i širu javnost, kako bi ovaj važan razvojni dokument našeg turizma bio što kvalitetnije i cjelovitije pripremljen. Naime, Strategija će biti i osnova za povećanje konkurentnosti, ali i baza za povlačenje sredstava iz fondova EU. Veselim se radionicama koje ćemo uskoro organizirati na terenu te na taj način javnost aktivno uključiti u pripremu ovog dokumenta - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) te naglasio kako su pomoć, sugestije i prijedlozi stručnjaka HGK izuzetno važni ne samo u pripremi Strategije, već i u ostalim područjima djelovanja Ministarstva.
Želju za još snažnijom daljnjom suradnjom Ministarstva turizma i HGK, kako po pitanju izrade Strategije, tako i oko drugih projekata izrazio je i predsjednik HGK Nadan Vidošević, istaknuvši kako HGK ima i resurse i baze podataka koje stavlja na raspolaganje Ministarstvu turizma. Prema riječima potpredsjednice HGK, Vesne Trnokop-Tante, buduća bi suradnja trebala biti ostvarena po pitanju promocije i projekata EU, pri čemu bi bilo potrebno racionalno koristiti resurse. Potvrdila je to i pročelnica Ureda predsjednika i direktorica Centra za razvoj ljudskih potencijala pri HGK Zdenka Peternel.
Podršku inicijativama Ministarstvu turizma, posebno oko snižavanja stope PDV-a te izrade spomenute Strategije hrvatskog turizma, dao je i predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma, predloživši kako Vijeće može biti u ulozi koordinatora određenih aktivnosti.

Riječi je bilo i o usklađivanju nastupa HGK i Hrvatske turističke zajednice na međunarodnim tržištima, o suradnji Ministarstva i HGK na području obrazovanja te o mogućnostima suradnje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Ministar Ostojić je na kraju sastanka zahvalio predstavnicima HGK na podršci, mogućnostima za korištenje resursa HGK te suradnji oko sadašnjih i budućih projekata.

Izvor: www.mint.hr