• hr
  • en
  • de
  • it

Marko Polo je rođeni Šibenčanin?

U mandalinskom D-Resort hotelu završio je dvodnevni internacionalni kongres „Marko Polo i njegov utjecaj na Put svile nekad i danas" koji su priredili Međunarodna udruga „Putevima Marka Pola" sa sjedištem u Zagrebu i Kineska poslovna asocijacija za sjeveroistočnu Europu (CSEBA) radi promocije Šibenika kao jednog od odredišta europskog projekta o tematskom turizmu.
Kako je istaknuto, Udruga „Putevima Marka Pola" u suradnji s talijanskim partnerima aplicirat će Šibenik u svjetlu tematskog turizma u siječnju iduće godine u sklopu međugranične suradnje, a projekt će trajati iduće tri godine. O tome su govorili Jasna Vukas, predsjednica Udruge, i Mario Rendulić, predsjednik CSEB-a, a Vukas je, kao vrlo pouzdanu, iznijela tvrdnju da je Marko Polo uistinu rođeni Šibenčanin i da se njegova obitelj iz Krešimirova grada preselila u Veneciju.
Naime, još uvijek nitko nije argumentirao da je Polo rođen u Korčuli 1254. godine, a koliko je poznato, mišljenje Jasne Vukas nije usamljeno. Uostalom, Polo je to i sam napisao na prvim stranicima talijanskoga izdanja svoje knjige „Milijun", iznosi Vukas čvrstu poveznicu Šibenika i jednoga od najpoznatijih svjetskih putnika, opisujući Pola kao globazitora koji je spojio istočnu i zapadnu civilizaciju, proputovavši Kinom zajedno s ocem i stricem, u težnji da prosperira trgujući svilom.
Putu svile bila je posvećena i izložba kanadskog fotografa, snimatelja i istraživača Jeffa Fuchsa u predvorju D-Resorta, koji je Polovim tragom putovao do Kine i bio je na otvaranju ovog kongresa među brojnim uzvanicima iz političkog i društvenog života Šibenika. Lik Marka Pola u kostimu iz njegova vremena utjelovio je Jakov Bilić, glumac šibenskoga HNK, a poslije niza zanimljivih izlaganja sudionika kongresa izvedena je uglazbljena poema Jasne Horvat „Milijun", napisana u čast velikome svjetskom putniku i istraživaču.
Uz klavirsku pratnju Matije Dedića izveo ju je tenor Milivoj Juras, a sopranistica Enrica Guarini, također uz Dedićevu asistenciju, otpjevala je završnu ariju iz opere "Marko Polo" Tan Duna, kineskog kompozitora.

Marko Polo nije inspirirao jedino glazbenike, već i domaće proizvođače pića i slastica.
Na kongresu je predstavljena nova serija šibenskog vina Babić s Polovim likom ugraviranim na butelji, a čokolada čiji je omot zapravo karta velikog Polovog putovanja Putem svile s njegovim životopisom na kineskome, engleskome i hrvatskome jeziku novi je dio asortimana jednog kanditora iz Križevaca.
„Polove" kekse s cimetom s pričom o Marku proizvode se u Buzetu, a novost je i jedan suvenir: putovnica Marka Pola - replika Kublaj Kanove zlatne ploče, čiji je tekst preveden na osam jezika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr