• hr
  • en
  • de
  • it

Marina Frapa najbolja marina u 2013.

Dubrovnik je ovogodišnji turistički prvak Hrvatske - objavio je u Zadru na Danima hrvatskog turizma premijer Zoran Milanović, dodjeljujući to najveće priznanje turističke struke gradonačelniku Andru Vlahušiću za postignute rezultate, kvalitetu usluge i uspjeh u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.
Split je pobjednik u kategoriji srednjih turističkih destinacija, Cavtat u kategoriji malih, dok je najbolja destinacija kontinentalnog dijela Hrvatske grad Zagreb.
Tako je odlučeno u akciji "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku" koju je provela zajednički HGK, HTZ i Hrvatska radio-televizija, a dodjeljujući priznanje premijer Milanović je kazao:
- Prekrasna smo zemlja u srcu Europe sa bogatom civilizacijom, kulturom, očuvanim prostorom i resursima i sigurno je da u turizmu radimo puno, ali možemo i i duplo bolje od ovoga što radimo danas. Turizam je jedina gospodarska grana koja se može mjeriti s najboljima u svijetu i u njemu iz godine u godinu napredujemo. Idemo prema tome da ovih sedam milijardi eura prihoda od turizma budu i zarada.
- U Europskoj uniji ima onih koji su bolji od nas i od njih trebamo učiti, ali Hrvatska u turizmu ima ono što malo tko ima. Moramo ulagati u znanje, kvalitetu i obrazovanje svih koji rade u turizmu, ali on ne bi smio biti naša jedina, nego najvažnija gospodarska grana - kazao je Milanović pred više od tisuću sudionika Dana hrvatskog turizma na završnoj večeri, posebno čestitajući svim pobjednicima u ovogodišnjim turističkim akcijama.
Inače, u Zadru su dodijeljene i nagrade "Antun Štifanić" koju je za životno djelo dobio Anđelko Leko, hotelijer iz Zagreba, dok je u grupnim kategorijama priznanje ponio Muzej grada Vukovara i Hrvatska gorska služba spašavanja.
Dodijeljene su i nagrade u drugim kategorijama i pojedinačnim elementima usluge i ponude, pa je tako najboljom plažom u Hrvatskoj proglašena plaža šibenskog "Solarisa", kamp godine je "BeVillage" iz Fažane, najbolja marina je "Frapa" iz Rogoznice, najbolji hotel je dubrovački "Excelsior", a najbolji ovogodišnji promotor Hrvatske u svijetu je Mario Mandžukić.
Split je iza Dubrovnika drugo najprepoznatljivije turističko odredište u Hrvatskoj i po prepoznatljivosti je pretekao Istru i Dalmaciju! Prvi je to put u samostalnoj Hrvatskoj da se turistički Split našao u samom vrhu zanimanja više od deset tisuća europskih građana koji su protekla tri tjedna anketirani u devet europskih zemalja u okviru istraživanja koje je proveo Ipsos za Hrvatsku turističku zajednicu.
Cilj mu je bio otkrivanje što strani gosti doista misle i kako ocjenjuju hrvatsku turističku ponudu. Rezultate tog istraživanja predstavila je na Danima hrvatskog turizma u Zadru Meri Matešić, direktorica HTZ-a. Istaknula je tom prigodom kako je to prvi put da se prije izrade Nacrta strateškog marketinškog plana razvoja hrvatskog turizma pristupilo stručnom istraživanju tržišta koje je dalo niz odgovora o trenutnoj poziciji hrvatske turističke usluge.  Ispitani građani velikih europskih gradova u najvažnijim emitivnim zemljama za naš turizam (Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija, Švedska...) kazali su, očekivano, kako njih 62 posto u Hrvatsku dolazi radi odmora i opuštanja pri čemu im je daleko najvažniji hrvatski adut ljepota krajolika. Njih 43 posto sklono je istraživanju i otkrivanju kad dolaze u našu zemlju, dok zbog gastronomije u Hrvatsku dolazi trećina naših europskih gostiju.
Rangirajući najpoznatija turistička odredišta u Hrvatskoj, pored Dubrovnika i Splita na trećem mjestu je Istra, zatim Dalmacija pa grad Zagreb. Po atraktivnosti turističke ponude Europljani ponovno na vrh ljestvice stavljaju Dubrovnik, dok se Dalmacija u Europi pozicionirala na prvo mjesto u ponudi ruralnog turizma, pretječući tako prvi put Istru i u tom segmentu turističke usluge.
Našem turističkom sloganu "Mediteran kakav je nekad bio" europski su ispitanici dali jedva prolaznu ocjenu (5,1 na ljestvici do 10), komentirajući kako ih on uglavnom podsjeća na poštovanje tradicije u našoj zemlji. Logo hrvatskog turizma prošao je bolje i ocijenjen je sličnim onima u Turskoj i Španjolskoj, ali boljim od grčkog.
U Hrvatsku bi izvan glavne turističke sezone većina Europljana putovala zbog povoljnih cijena (njih 72 posto), a to izbjegavaju učiniti jer ocjenjuju kako u to vrijeme u Hrvatskoj nema dovoljno sadržaja i događanja i loše je vrijeme. Glavni konkurenti Hrvatskoj u produženju sezone su Španjolska, Italija i Grčka.
U konkurenciji sunca i mora najveći suparnik Hrvatskoj po ovom istraživanju su Španjolska i Karibi. U ruralnom turizmu Europljani prednost daju Austriji, u nautičkom turizmu najveći konkurent nam je Grčka, dok se u borbi za goste na kratkim odmorima natječemo s Italijom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ispitanici iz devet zemalja
Istraživanje europskih građana o našem turizmu provedeno je u najvećim gradovima devet zemalja na ispitanicima starijim od 18 godina koji barem jednom godišnje putuju u inozemstvo i imaju primanja veća od prosječnih plaća.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr