• hr
  • en
  • de
  • it

Lučka uprava i AUDIO kroje sudbinu Splitske plovidbe

Ako se Lučka uprava Split i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), kao najveći vjerovnici "Splitske plovidbe", do kraja ovog tjedna odreknu svojih hipoteka na starijim brodovima kompanije i time omoguće njihovu prodaju, mlađi splitski brodar mogao bi biti spašen predstečajnom nagodbom.
Budući da "Splitska plovidba" spomenutim državnim ustanovama duguje oko 21 milijun kuna za neplaćene lučke pristojbe i kamatama "pojačani" kredit iz 1999. godine, što predstavlja oko 60 posto ukupnih dubioza tvrtke, glasovi predstavnika Lučke uprave i AUDIO-a imat će ključnu ulogu na skorom predstečajnom ročištu.
O njihovu odgovoru ovisi sudbina kompanije osnovane davne 1949. godine i njezinih 90-ak radnika među kojima je 60-ak pomoraca, ali i imovina vlasničkog dvojca, brokera Josipa Galinca i Jurice Peveca koji su prije nepunih pet godina preuzeli "Splitsku". Bit će zanimljivo vidjeti hoće li SDP-ovci koji imaju vodeće uloge u Lučkoj upravi Split dati još jednu šansu brodaru kojem je još Račanova Vlada prije 10 godina otpisivala milijunski dug, a prošle godine i Upravno vijeće lučke ustanove odgađalo naplatu potraživanja.
Stečaj kompanije nikome ne bi donio previše koristi, jer bi potencijalni kupci šest brodova, od kojih su tri već duže vrijeme na mrtvom vezu ispred tvornice cementa "Sveti Kajo", tada mogli još više špekulirati njihovim cijenama, pa se od njihove prodaje zasigurno ne bi naplatili pomorci, brojne državne ustanove i tvrtke, te još 88 poduzeća, kreditora i udruga kojima "Splitska" ukupno duguje oko 12 milijuna kuna.
Brodarska tvrtka godinama je plovila kroz poslovne nevere i kratkotrajne bonace, ali stanje se pogoršalo tijekom proteklih pet godina kada je kriza urušila građevinski sektor i smanjila potražnju za cementom u mediteranskim državama koje su glavno tržište jadranskih cementara, a time i splitske flote.
Dugovi su se počeli dodatno gomilati pa je aktualna uprava kompanije sa Stjepanom Račićem na čelu potražila spas u pokretanju predstečajne nagodbe i vjerovnicima ponudila plan po kojem bi se "Splitska plovidba" trebala oporaviti do 2017. godine.
Čelništvo brodara smatra da bi se idućih godina pomorsko tržište trebalo oporavljati, a svoj optimizam temelje i na višegodišnjim ugovorima o prijevozu cementa za tvrtku "Cemex Hrvatska", vrijednom 5,5 milijuna eura, te o transportu troske za "Holcimovu" cementaru u istarskom Koromačnu, koji im donosi prihod od 14 milijuna eura.
No, najvažniji uvjeti za ispunjavanje plana bit će odricanja vjerovnika od nagomilanih kamata i otpis dijela dugovanja ili dokapitalizacija tvrtke, dok bi kompanija zauzvrat osigurala dio "zdravog" novca od novih ugovora za prijevoz tereta, prodaje triju raspremljenih brodova - "Krke, "Orebića" i "Vranjica" - te kupnje jednog novijeg broda, vrijednog oko milijun eura, tijekom 2017. godine, dakle na kraju razdoblja restrukturiranja.  

Odluka u produžecima
Odluka o opstanku "Splitske plovidbe" trebala je biti donesena još 19. kolovoza, ali je Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo jednomjesečni "produžetak" predstečajne nagodbe. Ako se svi sudionici postupka budu držali propisanih rokova, uskoro možemo očekivati konačnu odluku o sudbini brodarske kompanije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr