• hr
  • en
  • de
  • it

Lastovo ljepotom oduzima dah

Tridesetak članova udruge 'Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota' od 27. do 29. kolovoza posjetili su otok Lastovo.
Uputivši se ujutro 27. kolovoza katamaranom 'Nona Ana' izbjegli smo grmljavinu i nevrijeme koje se sručilo na Dubrovnik. Nakon četiri sata plovidbe po nemirnom moru došli smo u suncem obasjanu luku Ubli na Lastovu, iz koje smo se lokalnim autobusom prebacili u mjesto Pasadur gdje se nalazi jedini otočki hotel 'Solitudo'. Uslijedilo je kupanje, a zatim večera i rani odlazak na spavanje budući da je cijeli sljedeći dan planiran za otkrivanje kulturnih i prirodnih ljepota Lastova.
U srijedu ujutro s našim vodičem prof. Petrom Grgurevićem krenuli smo prema Skrivenoj luci i svjetioniku „Struga". Svjetionik je 1839. godine sagradila austrijska vlast i to je po starosti drugi svjetionik na Jadranu. Zatim smo obišli crkvu sv. Marije u Polju s glavnim lastovskim grobljem. U njoj se nalazi grob poznatog tipografa, svećenika i diplomata Dobrića Dobrićevića (Lastovo 1454. - Treviso 1528.) kojemu je Matica hrvatska 2000. godine podigla spomen ploču. Slijedio je obilazak crkve sv. Antuna iz 14. i sv. Augustina iz 17. stoljeća.
Laganom šetnjom kroz uske ulice stigli smo u centar gdje dominira crkva sv. Kuzme i Damjana, zaštitnika otoka Lastova koji se slavi 26. rujna. Naš vodič ispričao nam je uzbudljivu povijest otoka Lastova koji je nakon propasti Dubrovačke Republike kratkotrajno pripadao pod englesku, francusku, austrijsku pa talijansku vlast, da bi od 1943. godine ponovno bio pripojen matici.
Lastovo je također poznato po svojoj iznimnoj etnografskoj baštini u kojoj se ističe „Lastovski Poklad", običaj maškaravanja sredinom veljače, a koji je od 2008. godine uvršten na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Našu šetnju uz lastovske 'fumare' (dimnjake) nastavili smo preko Kneževog dvora i crkve sv. Vlaha, sagrađene u drugoj polovici 14. stoljeća. Posljednja crkvica u obilasku Lastova, na lokalitetu Pjevor, bila je crkva sv. Roka, zaštitnika od kuge iz 16. stoljeća.
Nakon kraćeg odmora krenuli smo na kupanje i okrjepu u lijepu uvalu Zaklopatica na sjevernoj strani otoka gdje smo se oprostili od našeg dragog vodiča i domaćina Petra Grgurevića. Treći dan boravka na Lastovu članovi udruge iskoristili su za šetnju, kupanje i uživanje u predivnoj prirodi. Sunčano vrijeme i mirno more pratili su nas i tijekom povratka 'Nonom Anom', a dojmovi s Lastova pobudili su u nama želju da ga na nešto duže vrijeme posjetimo i sljedećeg ljeta.

Izvor: www.dulist.hr