• hr
  • en
  • de
  • it

Kup Slobodne Dalmacije ponijeli lađari Crnog puta iz Metkovića

Pobjednici brzinskih utrka lađa, koje se tradicionalno u Opuzenu voze za kup Slobodne Dalmacije su lađarska ekipa Crni put iz Metkovića. Drugoplasirana je ekipa Stabline, dok su treći Žrnovski Galioti iz Žrnova na otoku Korčuli. Za postignuti uspjeh u iznimno važnom prednatjecanju za šesnaesti maraton lađa, njima su pripali pokali Slobodne Dalmacije te večere u neretvanskim restoranima.

Gusarsko natjecanje na Neretvi, pretočeno u jedinstveni spektakl "Maraton lađa" postalo je u ove vruće ljetne dane atrakcija, koja na obale Neretve privlači brojne poklonike željne dobre zabave i avanture.

Posljednji lađarski okršaj pred subotnje natjecanje na brani u Opuzenu pratilo je nekoliko tisuća ljudi iz svih neretvanskih mjesta, koji su zdušno bodrili svoje lađare da izbore što bolje pozicije, jer svi znaju da od startnog mjesta ovisi i konačni plasman na maratonu od Metkovića do Ploča u dužini od 22,5 km.

Odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu, nagovijestilo je veliki spektakl i grčevitu borbu za mjesto pobjednika. Možda se pobjednik krije među ekipama, koje do sada nisu bili favoriti maraton ili će se štitom kneza Domagoja okititi lađari iz kontinentalnog dijela, koji tradicionalno sudjeluju na maratonu. Ova misterija riješiti će se već u subotu navečer na pločanskoj rivi gdje se očekuje nekoliko desetaka tisuća znatiželjnika, željnih dobre zabave i avanture.

U organizaciji Zajednice braniteljskih zadruga i Udruge lađara Doline Neretve organizirano je praćenje 16.Maratona lađa na Neretvi. Brod „Sea star“ u ulozi zapovijednog broda svojim dolaskom obogatiti će manifestaciju Maraton lađa. Po završetku lađarske utrke na brodu „Sea star“ organizira se prigodna večera uz prezentaciju gospodarskih potencijala doline Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije.

Na ovogodišnjem maratonu sudjeluje 41 lađarska ekipa, iz Neretve, kontinentalne Hrvatske, Srbije i BiH.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr