• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzer Oriana u Rijeci

Oko 1.800 putnika i 710 članova posade plovi na kruzeru Oriana koji u četvrtak ujutro stiže u Rijeku. Brod će se usidriti izvan putničke luke, na udaljenosti od 2 kilometra, jer mu je gaz oko 8 i pol metara, dok je dubina uz lukobran oko 7 metara. Putnike će se, stoga, šatlovima iskrcati na kopno i to na području Porto Baroša. Manji dio, oko 500 njih odlazi na izlete, koje im organizira agencija Elite iz Dubrovnika, dok većina putnika, njih više od 1.200 ostaje u gradu. U Elite travelu smo doznali kako će se angažirati oko 15 autobusa koji će 500-tinjak putnika odvesti na druge destinacije. Najpopularniji izlet je onaj u Opatiju na koji ide oko 200 putnika. Osim toga dva autobusa će ići u razgled Trsata, dio njih ide na Krk u Vrbnik, dio u Gorski kotar, a organiziran im je i izlet u Hum, Poreč i Rovinj. Tako će se konačno testirati i mogućnost izlaska tolikog broja autobusa u vrlo kratkom vremenskom razmaku iz lučkog područja.
Rijeka bi tako konačno trebala okusiti što znači živost koju donose putnici s kruzera, a što već jako dobro znaju u nekim drugim hrvatskim gradovima - lukama, prije svega u Dubrovniku. Kruzer Oriana u vlasništvu je kompanije P&O Cruises, na 16-dnevni put je krenuo 10. travnja iz Southamptona u Velikoj Britaniji. Do sada je uz ostalo prošao Malagu i Krf, danas je u Dubrovniku, da bi sutra obišao Veneciju i u četvrtak uplovio u Rijeku. Za goste iz Velike Britanije u Rijeci će se organizirati poseban doček i to u suradnji Turističkih zajednica Kvarnera i Rijeke. Uz ostalo, turiste će dočekti štandovi s autohtonom ponudom Kvarnera, po dva iz svake subregije, pa će među njima biti i riječki predstavnici.
U TZ Rijeka za goste su pripremili poseban letak s informacijama o samom gradu, lokacijama pojedinih zanenitosti i slično, a poslana je obavijest drugim institucijama poput muzeja i crkvi kako bi taj dan sve bilo otvoreno za više od tisuću turista koji će šetati gradom.
Najavili su i prigodan program u popodnevnim satima, prije samog isplovljavanja. Odlazak ovog prvog velikog, reklo bi se testnog kruzera, najavljen je za 16 sati kada kreće dalje prema Crnoj Gori, odnosno Kotoru.

Izvor: www.novilist.hr