• hr
  • en
  • de
  • it

Kostov: Bila je vrhunska regata

Za tri tjedna mogli bismo proglasiti dva nova olimpijca u jedrenju, no zasad ih još nemamo. Vjetar je poslužio zadnjeg dana Svjetskog prvenstva za 49er u Buenos Airesu, tako da su zlatne skupine uspješno odradile tri finalna plova. Hrvatske posade nisu se uspjele plasirati u plov za odličja, a za olimpijske norme morat ćemo se još boriti. Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 12. mjesto, četvrto među zemljama koje su se borile za mjesto na OI 2016., dakle jedno ispod crte s obzirom da su se tri mjesta dijelila na ovom SP. No, drugačije vijesti mogli bismo imati već za tri tjedna. Naime, regata Svjetskog kupa u Melbourneu nosi jedno kvalifikacijsko mjesto za Oceaniju. Australija i Novi Zeland već su osigurali nastup na OI, druge zemlje tog akvatorija nemaju predstavnike u 49er-u, tako da bi to mjesto moglo biti dodijeljeno prvoj sljedećoj posadi s SP u Argetini, odnosno Hrvatskoj. Ukoliko se to ne dogodi zadnja prigoda za Pavla Kostova i Petra Cupaća je na proljeće, regata u Palma de Mallorci, gdje je jedno mjesto rezervirano za Europu.
- Bila je vrhunska regata, nikad se još nije dogodilo da se moraš boriti za medalju da bi uzeo normu. Tajnik klase nam je čestitao na trećoj olimpijskoj regati zaredom, kaže da ne očekuje nikog u Melbourneu. Naravno, treba pričekati da to bude i službeno pa ćemo onda slaviti. Strpjet ćemo se tri tjedna - rekao je Pavle Kostov.
U Palmi de Mallorcii će na proljeće do olimpijske norme pokušati doći Enia Ninčević i Marina Dujmović, pripalo im je 24. mjesto na SP u Argetini, sedmo među nacijama koje su jedrile za tri olimpijske norme.

Izvor: www.zadarskilist.hr