• hr
  • en
  • de
  • it

Kornatari imaju pravo na ribolov za osobne potrebe

Kornatari će ipak moći loviti ribu za osobne potrebe na području Nacionalnog parka Kornati, sažetak je dopisa koji je danas na adrese medija poslalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Sektor inspekcije zaštite prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, navodi se u priopćenju, ukinuo je odluku koju je 12. prosinca prošle godine donio inspektor Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode, a kojom je Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati zabranjeno izdavanje ribolovnih dozvola za ribolov u području nacionalnog parka na 12 mjeseci, odnosno za 2012. godinu.
Odluka je ukinuta jer nije utemeljena na postojećim pozitivnim propisima, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.
Odgovor je to ministarstva na veliko negodovanje zbog uvođenja zabrane ribolova za osobne potrebe Kornatara, a koje su zajedno prošli tjedan na konferenciji za medije, izrazili Kornatari i načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov. Najavili su čak i ustavnu tužbu ako ministarstvo ne prepozna da se takvom zabranom krše prava stanovnika Kornata.
Ministarstvo je izvijestilo da će na snazi ostati ostale odluke koje je u prosincu donio inspektor zaštite prirode, a kojima se nalaže da JU NP Kornati mora osigurati održivo korištenje prirodnih dobara bez bitnog oštećivanja dijelova prirode i uz što manje narušavanja ravnoteže njezinih sastavnica.
Te odluke JU NP Kornati obvezuju na poduzimanje svih postupaka vezanih uz usklađivanje dokumenata i utvrđivanje zaštitnih mjera radi zaustavljanja trenda opadanja populacije morskih organizma, te na njihov stalni monitoring i nadzor.
Uz to, Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode traži od Javne ustanove NP Kornati izradu kvalitetne stručne studije kojom bi se utvrdilo točno stanje ribljeg fonda u Nacionalnom parku Kornati, stoji u dopisu ministarstva. Time bi se, navodi se, osigurao dodatni alat održivog korištenja i onemogućila zloupotreba ovlasti izdavanja dozvola za ribolov na tradicijski način na koji prema važećim propisima ima pravo lokalno stanovništvo.
Dugoročno kvalitetno rješenje vezano uz ribolov u nacionalnim parkovima omogućit će novi zakon o zaštiti prirode u koji će se ugraditi i rezultati međuresorne inicijative za promjene u Zakonu o morskom ribarstvu i Zakonu o slatkovodnom ribarstvu iz resora Ministarstva poljoprivrede, najavljeno je. Time bi se, zaključuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, osigurala maksimalna zaštita i razriješila postojeća situacija po kojoj je riblji fond unutar nacionalnih parkova de facto manje zaštićen od ostalog morskog i slatkovodnog ribljeg fonda.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr