• hr
  • en
  • de
  • it

Kod Marjana mali koraljni greben

Kada bi ljudi znali kakve ljepote krije podmorje ispred gradskih kupališta, zasigurno bi više pazili na čistoću plaža i mora. S ciljem edukacije i podizanja ekološke svijesti, članovi Udruge za istraživanje i zaštitu prirode "Codium" snimili su 25-minutni film "Podmorje Marjana", koji je ovih dana pušten na internetski servis YouTube.
- Budući da dugi niz godina ronimo na lokacijama oko Marjana, gdje smo uz kapitalne primjerke ugora, škarpina i golubova znali susresti i dupine i morske kornjače, došli smo na ideju da snimimo kratki edukativni video o njegovu podmorju. Smatrali smo da bismo javnosti trebali prezentirati bar jedan komadić ljepote koja se krije u moru ispred omiljenih kupališta. Film je sniman tijekom proteklog ljeta na lokacijama poput uvala Kašjuni i Bene, punte kod Instituta, Prve vode, sve do dubine od 40 metara - kaže nam Duje Bulaja, voditelj projekta i snimatelj.

Prema njegovim riječima, tijekom snimanja obuhvaćena su sva bitna morska staništa karakteristična za podmorje park-šume Marjan, s posebnim naglaskom na zaštićene livade posidonije.
- Snimljeni su i neki dosta rijetki stanovnici podmorja, poput bobića, rijetkog rođaka sipe, te plahe ribe kavale. Da podmorje Marjanskog poluotoka krije brojna iznenađenja, dokazuje i pravi mali koraljni greben busenastog koralja udaljen samo dvadesetak metara od lukobrana na Institutu - otkriva Bulaja.
Atraktivne podvodne snimke popraćene su edukativnom pričom, a glas je "posudila" članica "Codiuma", studentica biologije Meri Bilan. Film je financirao Grad, a stvoren je u sklopu radionica "Mali istraživači podmorja" namijenjenima učenicima osnovnih škola.
Inače, udrugu "Codium" osnovala je 2009. grupa tadašnjih splitskih studenata biologije i ekologije mora, a danas broji dvadesetak članova, mahom ronilaca koji sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja, te educiraju učenike osnovnih i srednjih škola u području ekologije i zaštite morskih staništa.
- Ove godine uvodimo radionicu "Život u kapi vode" čiji je cilj djecu upoznati s mikrosvijetom koji živi u slatkoj i slanoj vodi.
Uz pomoć dr. Borisa Mihaljevića s Medicinskog fakulteta držat ćemo popularno-znanstvena predavanja za srednjoškolce, a pozvani smo da snimimo nastambu dabrova na rijeci Dravi i napravimo kratki video pod nazivom "Tajni život dabrova" - otkriva nam Bulaja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr