• hr
  • en
  • de
  • it

Kerekes je nezakonito prisvojio crpku u marini Kremik

U primoštenskoj marini Kremik, bez sumnje jednoj od najatraktivnijih nautičkih luka u Hrvatskoj, nakon sedam godina ponovno je otvorena benzinska crpka. Ali, umjesto nekadašnje ININE pumpe izgrađene još daleke 1984. godine, nautičare gorivom opskrbljuje slovenski "Petrol"!
INA je crpku, podignutu zajedničkim ulaganjem s "Primoštenom" d.d. (tada "Josip Kraš", OOUR Hoteli Adriatic Primošten), zatvorila privremeno, u lipnju 2005. godine. Iako je godinu dana poslije sve bilo spremno za njezino ponovno aktiviranje, kako tvrdi bivši radnik postaje Miljenko Gracin, u Primošten je došao direktor ININA Centra Split i priopćio da otvaranja neće biti! Bez obrazloženja.
Kolega je premješten na drugu ININU crpku, a Gracin je otišao na dugotrajno bolovanje. Na crpki u marini Kremik INA je angažirala zaštitarske službe koje su se smjenjivale četiri godine i osam mjeseci, sve do početka 2011. godine. A u ožujku ove, djelatnici "Primoštena" d.d. ušli su u objekt INE i pripremili ga za podkoncesionara, priča Gracin, tvrdeći kako je vlasnik hotela u Primoštenu Laszlo Kerekes nezakonito prisvojio benzinsku postaju koja nije bila predmet prodaje primoštenske tvrtke niti je kod privatizacije ušla u njezin temeljni kapital.
Osim toga, ističe bivši radnik INE, postoji i sporazum iz kojega je razvidno da su se Mađari (Kerekes) odrekli crpke koja se, inače, nalazi na samom pomorskom dobru. Sporna benzinska postaja predmet je i sudskog spora između INE i "Primoštena" d.d. Spor je prvostupanjski primoštenski hotelijer dobio, no na presudu je uložena žalba Županijskom sudu u Šibeniku 2008. godine i još se čeka pravosudni epilog. To, međutim, Kerekesa nije spriječilo da benzinsku postaju dade Slovencima u podkoncesiju.
- Obraćao sam se svima, od Uprave i Nadzornog odbora INE do udruge "Zviždač", ali nitko mi nije odgovorio.
Jedino je šef pravne službe INE, kad je došao u Šibenik radi angažiranja odvjetnika Željka Čogelje za zastupanje kompanije u ovom sporu, otvoreno rekao: Ako bude struka odlučivala, crpka će se otvoriti. A ako o tome bude odlučivala politika - nikad više! I politika je, zaključuje, odlučila...
INA je, veli naš sugovornik, indolenciju prema ovom atraktivnom objektu, pravdala, navodno, malim prometom, što je bila krajnje drska i bezobrazna laž!
- Bila je to najprometnija pumpa na Jadranu. U 2003. godini imala je promet od skoro dva milijuna litara dizela i 348 tisuća litara benzina. U 2004., godinu prije zatvaranja, prodala je 2,1 milijun litara dizela, 356 tisuća litara benzina - priča umirovljeni radnik INE Miljenko Gracin.
Tražio je, kaže, i da prestanu plaćati zaštitarsku službu u postaji jer je sam bio spreman čuvati i nadzirati pumpu, "ali su me oni radije i dalje plaćali da ne radim i rasipali novac na zaštitare."

Ministarstvo: INA nije ishodila koncesiju
Trgovačkom društvu Euro-Petrol d.o.o. je dodijeljena podkoncesija za korištenje benzinske postaje u marini Kremik, uz suglasnost Vlade - priopćili su nam iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Na temelju Odluke o privremenoj koncesiji pomorskog dobra i presude Općinskog suda u Šibeniku, Vlada je dala "Primoštenu" d.d. ovlaštenje za korištenje marine Kremik, a kako se benzinska postaja nalazi na koncesioniranom području, tako su dobili i pravo na njezino korištenje, kažu u Ministarstvu. Presudom Općinskog suda u Šibeniku, navodi se u očitovanju Ministarstva, naloženo je INI da preda benzinsku postaju u luci Kremik sa svim pripadajućim objektima. Inspekcija Lučke kapetanije Šibenik 2004. godine im je zabranila korištenje crpke jer nisu ishodili koncesiju. INA je uložila žalbu Ministarstvu, a kad je odbijena, podnijeli su tužbu Upravnom sudu RH. Upravni sud je presudio u korist Ministarstva.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr