• hr
  • en
  • de
  • it

Kamp budućnosti

Kampiranje kao životni stil zaljubljenika u prirodu polako ali sigurno postaje visokoluksuzni turistički proizvod. Dok su ranijih godina za kampiranje bili dovoljni tek šator ili kamp-kućica, danas je boravak u najljepšim prirodnim krajolicima 'upotpunjen' smještajem u luksuznim zdanjima i vrhunskim ugostiteljskim i inim sadržajima. Potrebe za većim komforom svojih gostiju nastoje zadovoljiti i hrvatski kampovi. Neki su doista dali sve od sebe kako bi goste razmazili do krajnjih granica

Današnje moderne mobilne kuće tako, primjerice, nude sve pogodnosti za relaksirajući odmor u prirodi, a uz sobe, kuhinju i kupaonicu, opremljene su i klima uređajima te bežičnim internetom.
Potrebe novih kampera željnih i prirode i komfornog smještaja, prepoznati su i u našoj zemlji, koja je respektabilna kamping destinacija. Kako bi zadržali dugogodišnje vjerne goste, ali i osvojili nove, u hrvatske je kampove uloženo mnogo truda, kreativnosti i novca. Stari kampovi koji su se sastojali od tek 'prijemnog kioska' i malog zastarjelog restorančića, kao da su se čudom pretvorili u moderna zdanja koja plijene svojom ljepotom i funkcionalnošću. Jedan od takvih je i kamp Mon Perin, koji se prostire na 30 hektara kamping prostora, smješten na pola puta između Pule i Rovinja.
U rekonstrukciju i modernizaciju kampa, baljanska je tvrtka Mon Perin uložila 25 milijuna kuna. Prema riječima Massima Piuttia, direktora kampa, s rekonstrukcijom kampova San Polo i Colone, u sklopu Mon Perina, krenulo se odmah nakon završetka lanjske sezone.
'Uz mobilne kućice i kompletno uređene sanitarne čvorove, radilo se i na novom sunčalištu upotpunjenom ležaljkama i baldahinima, odnosno dvama igralištima za djecu i aquaparkom, a poseban je izazov bilo i hortikulturno uređenje čitavog prostora', pohvalio se medijima Piutti.
No poseban izazov na rekonstrukciji javnih objekata u kampovima Mon Perin čekao je projektni tim iz tvrtke NFO (Neformalna organizacija d.o.o. za projektirane usluge). Posebice jer je cijela zona dijelom zaštićena kao prirodna cjelina i arheološko nalazište, što je diktiralo stroge uvjete gradnje. Osim toga, u vrlo kratkom vremenskom roku, između dvije sezone trebalo je rekonstruirati objekte, ali u postojećim gabaritima da bi se postigla veća kategorizacija objekta, s dvije na četiri zvjezdice. Stoga idejno rješenje koje je ponudio NFO d.o.o. i njegovi arhitekti naprosto fascinira.
'Kamping je oduvijek bio atraktivan u cijeloj Europi. To je sektor koji raste tijekom proteklih 20 godina, a i pred par godina kada je bila kriza i dešavali su se padovi i smanjenje cijena, u kamping se to nije desilo te su rasle i cijene i rezultati, proporcionalno ulaganjima', kaže Palman. Prema njegovim riječima, kamping gosti su s jedne strane vjerni gosti, a s druge strane, oni traže pravi omjer cijene i kvalitete te su kvalitetu voljni platiti. 'Kamping već duži niz godina nije jeftini proizvod, a sva istraživanja pokazuju da su kamping gosti srednje-više i više klase. Pogledaju li se cijene kamp kućica koje se kreću od 20.000 do preko 100.000 eura, ili kampera od 50.000 pa do preko 150.000 eura, jasno je da je riječ o gostima koji traže kvalitetnu i vrhunsku uslugu', smatra direktor kamping udruženja.
'Na ideji smo počeli raditi ranije, s cjelokupnim vodstvom Mon Perina. Svakako je bio problem i veliki izazov u postojećim gabaritima osuvremeniti staru priču. Odlučili smo se koristiti tradicionalne elemente na jedan moderan način. U načelu, cijela ideja sastojala se od toga da se tradicija reinterpretira na suvremeni način. Korištenjem prirodnih materijala nastojali smo dobiti dojam pristupačnosti i topline kako bi se korisnici toga prostora osjećali ugodno', objasnio je viziju projektnog tima Nenad Ravnić, jedan od direktora NFO-a.
Recepciji, koja se nalazi na ulazu između dvaju kampova, na dodirnoj točki, autori projekta Kata Marunica, Dijana Pavić, Goran Rukavina, Nikica Pavlović, Nenad Ravnić i Filip Vidović, dali su jednu posebnu vizuru dodajući vanjsku pergolu kao predprostor za okupljanje gostiju. Ta sjenica sastavljena od drvenih stupova obgrljuje tri presvučena kontejnera, stvarajući trokutasti oblik, diktiran prometnicama oko recepcije. Što se restorana Porto Buso tiče, čiji se postojeći objekt nalazio uz samu obalu, njegova je rekonstrukcija doživjela potpunu promjenu interijera, fasadnih obloga i opreme, a zadržan je samo osnovni konstruktivni sistem. I kod osam sanitarnih čvorova, koji su također trebali ostati u postojećim gabaritima, iznađeno je adekvatno rješenje pa se sastoje od zatvorenih dijelova za sanitarije i natkrivenog dijela za pranje posuđa i odjeće.'Prostorno-dispozicijski oni su praktički identični prijašnjim, samo su napravljena nova oplošja. Stari sanitarni čvorovi su imali prostore za pranje posuđa i odjeće, tako da je taj bazični koncept ostao jer su ljudi na njega naviknuti, pa ga nismo mijenjali, već samo isto osuvremenili', objasnio je Ravnić.
Obnovljeni kamp Mon Perin, osim novim izgledom i ljepotom, plijeni i brojnim sadržajima. Gostima je, uz mogućnosti biranja parcela u svim varijantama, omogućen i besplatan WI-FI, Aquapark i turistički vlakić. Unutar kampa nalazi se restoran, beach bar, štandovi s voćem i povrćem, rekvizitima za more te brojna druga ponuda. Gosti se mogu zabaviti igrajući mini golf, tenis, stolni tenis, a mogu i u kino na otvorenom. Kampovi Mon Perin imaju još jednu pogodnost, a to je da su djelomično prilagođeni osobama s posebnim potrebama. Ponudom kampa mogu biti zadovoljni i vlasnici kućnih ljubimaca jer im kamp omogućava ljetovanje s njihovim četveronožnim prijateljima. Onima koji su željni dodatne zabave mogu birati između jahanja, jedrenja, izleta brodom i fresh market gdje mogu uživati u najneposrednijem kontaktu s majkom zemljom berući voće i povrće Mon Perinova vrta. Takvi su sadržaji lansirali ovaj istarski kamp visoko na popis najboljih resorta. Općenito, kampove ovakvog tipa sve se više smatra 'hotelima na otvorenom'.

Najčešći gosti hrvatskih kampova su Nijemci (34 posto), Nizozemci i Austrijanci (po 10 posto), Talijani (8 posto) te gosti iz susjedne Slovenije, koji ostvaruju čak 17 posto noćenja u kampovima. Što se cijena tiče, u usporedbi s europskim, hrvatski kampovi nalaze se na šestom mjestu - s cijenom od 38,16 eura za obiteljsko kampiranje, dok je primjerice najskuplja 45,96 eura. Skuplji od nas na Mediteranu su Italija i Španjolska. Hrvatska, naime, ima 571 kamp za ukupno 237.758 osoba, čime kamping pokriva čak 26 posto smještajnog kapaciteta Hrvatske. Od tog broja, 50 posto kamping kapaciteta otpada na Istru koja ima 71 kamp za ukupno 119.010 osoba. Slijedi Kvarner i otoci s 50 kampova za 43.541 gostiju te Zadarska županija s 205 kampova ukupnog kapaciteta 28.822 osobe.
'Činjenica je da se u kamping u posljednjih 10-ak godina konstantno ulaže i da kvaliteta svih naših kampova raste. Iako domaći gosti po tradiciji nisu gosti kampova, u Europi je naš kamping segment dobro prepoznat i priznat. Hrvatski kampovi su po ocjeni njemačkog ADAC-a, koji svake godine izdaje vrlo popularan vodič kroz kampove, na visokom drugom mjestu po prosječnoj kvaliteti kampova, odmah iza nizozemskih. ADAC-ov vodič je, naime, svojevrsna sveta knjiga među kampistima. Prema njemu istarska regija ima čak 25,5 posto kapaciteta kampova u najvišoj kategoriji kvalitete od 4 zvjezdice, dok ih je prije pet godina bilo 19 posto', otkriva nam direktor Kamping udruženja Hrvatske, Adriano Palman.

Kako je nadalje naglasio Palman, u kampove se investira, ali zbog problema s turističkim zemljištem i pomorskim dobrom ne tolikim tempom kakvim bi se moglo.
Premda nešto sporije, Hrvatska iz godine u godinu unaprjeđuje ponudu za odmor u mnogim aspektima, a kampiranje je definitivno jedno od prosperitetnijih oblika.

 

Izvor: www.tportal.hr