• hr
  • en
  • de
  • it

Jedrenje oživjelo turističku scenu

Nakon mnogo godina, otvoren je jedini creski hotel Kimen, kao i ugostiteljski objekt Lanterna u kampu Kovačine, a sudeći po komentarima, gosti su oduševljeni Cresom te većina najavljuje ponovni dolazak

Iako je produljenje turističke sezone vječna tema i gospodarski imperativ, predsezonska i posezonska događanja koja ožive Cres prava su rijetkost. Stoga je dolazak 76 natjecatelja iz osamnaest zemalja, i još toliko drugih sudionika International One Metre (IOM) europskog prvenstva radioupravljanim jedrilicama, manifestacija koja je mnogo više od sportskog natjecanja.
Upravo ovim povodom, nakon mnogo godina, otvoren je jedini creski hotel Kimen, kao i ugostiteljski objekt Lanterna u kampu Kovačine, gdje se prvenstvo i održava. Oko 150 sudionika kroz tjedan dana boravka na otoku ostvarit će noćenja u drugoj polovici studenog, a za sada je jedino jedrenje uspjelo oživjeti izvansezonsku turističku scenu.
Prije dvije godine preko tisuću natjecatelja sudjelovalo je na sedmodnevnom svjetskom prvenstvu jedriličara, što se izrazito pozitivno odrazilo na predsezonsku turističku statistiku, ali i financijske rezultate, ma koliko se većina žali da je izvanpansionska potrošnja slaba. Obim ovog natjecanja je neusporedivo manji od onog od prije dvije godine, ali nije zanemariv s obzirom na visok datum.
Direktor regate Zoran Grubiša kaže da su natjecatelji, sudeći po komentarima, oduševljeni Cresom, uvjeti u kampu Kovačine su im idealni, zadovoljni su hotelom Kimen te većina najavljuje ponovni dolazak na otok. I Hanneke Gillissen iz nizozemskoga grada Zoetermeera, zbog oduševljenja Cresom promijenila je prvotni plan.
Naime, suprug je sudionik europskog prvenstva i plan im je bio odmah po završetku prvenstva krenuti natrag u Nizozemsku, ali kada su vidjela koliko je otok lijep, odlučili su produžiti boravak i na idući tjedan te razgledati cresko-lošinjsko otočje, a na preporuku prijatelja planiraju posjetiti i Plitvička jezera:
Prvi put na Cresu je i jedriličar Marko Matić iz JK Trgoir, koji na ovom prvenstvu brani naslov europskog prvaka i kaže kako mu je baš drago što se umjesto na Mallorci, kako je prvotno bio plan, prvenstvo održava u našoj zemlji:
- Sve je super, organizacija je odlična, otok jako lijep, moji prvi dojmovi su pozitivni u svakom pogledu, kaže Matić i također najavljuje ponovni dolazak na otok.

A zadovoljni su i domaći, pa tako vlasnica Frizerskog salona Matrix u hotelu Kimen, Valentina Francisković, komentira kako bi bilo super da je pred i posezonskih događanja što više, jer to je preduvjet gospodarskog napretka grada i otoka.
Zbog branja maslina u pomoć svojim roditeljima na otok su stigli jedriličar i hrvatski olimpijac Igor Marenić te student i maratonac Marko Dujmović, a od maslina su malo »pobjegli« na regatu. Obojica prvi put uživo prate IOM natjecanje i drago im je što se europska jedriličarska elita za jedrilice do jednog metra okupila u njihovom rodnom gradu, i kažu, to je sigurno dobro za otočni turizam i promidžbu. Igor kaže kako je na prvenstvu mnogo njegovih poznatih i prijatelja:
- Drago mi je što se održava u Cresu, to je dobro za grad, ljudi će se osim natjecanja družiti, potrošiti, a neki i vratiti. Jedino mi je žao što creski Reful više nema jedriličarski natjecateljski pogon, pa grad i otok koji toliko jedriličari vole i rado dolaze na natjecanja, nema svoje jedriličare koji se natječu za klub, komentirao je Marenić.

Loša cesta i najbolji capucino
- Jako se lijepo osjećam. Prvi dan kad smo stigli bilo je mračno i pusto, cesta od Porozine do Cresa u jako lošem stanju i zavojita i prvi dojmovi nisu bili obećavajući. Međutim već drugog dana slika nam se potpuno promijenila, jako lijepo nam je bilo na svečanosti otvorenja, a u gradu sam popila najbolji capucino do sada, definitivno ćemo produžiti boravak i nastojati što više toga vidjeti na ovom očito vrlo lijepom i posebnom otoku, kaže Hanneke Gillissen.

Izvor: www.novilist.hr