• hr
  • en
  • de
  • it

Jahta potopila tanker

hr

Na Badnjak u večernjim satima, u vodama Bahama, oko 22 sata po lokalnom vremenu, luksuzna motorna jahta "Utopia IV" sudarila se s tankerom "Tropic Breeze" koji je potonuo zbog oštećenja trupa.
Da, to se dogodilo, nije izmišljotina. Vijest nije baš najnovija, kalendarski je smještena u prošlu godinu. U stvarnosti, stara je mjesec dana. Za sadržaj teme manje važno, vrijedi je prepričati.

Dogodilo se na Badnjak u večernjim satima, u vodama Bahama, oko 22 sata po lokalnom vremenu. Precizno, ako je nekome važno, nesreća se dogodila blizu otoka New Providence. Luksuzna motorna jahta »Utopia IV« sudarila se s tankerom »Tropic Breeze« koji je potonuo zbog oštećenja trupa. Na prvu informacija djeluje nestvarno. Jahta potopila tanker! Ljudi koji se razumiju u brodove najprije će pomisliti da je riječ o kakvoj šali, a ne stvarnom događaju. Znamo što je tanker, a što jahta, koliko su veliki. Ali ne uvijek...

Tanker nije ni velik, ni moderan. Dugačak je samo 49 i širok osam metara. Prevozio je plin. Agencije navode da je nedavno dobio nove sigurnosne certifikate, te da je zadovoljavao sve propise sigurnosti plovidbe. Stvarno? Građen je 1989. godine, a plovio je pod zastavom Belizea. Za tanker nikako optimalne godine.
Za razliku od tankera, jahta ima sve atribute modernog i kvalitetnog broda. Skoro pa nova, građena je 2018. godine u Italiji. Duga je 63 i široka 11 metara. Brodograditelj je Rossinavi iz Viareggia, a prema stručnim izvorima, trup jahte građen je od aluminija. Pokreću je četiri MTU motora, svaki od 2.600 KS. Umjesto propelera ima četiri Rolls Royceove jett turbine. S takvim pogonom jahta »Utopia IV« postiže maksimalnu brzinu od 33 čvora, dok joj je putna 26 čvorova.

Uz takva saznanja lako je zamisliti kako je izgledao noćni sraz dvaju brodova, staroga tankera i nove, veće superjahte. Sve je jasno! Snažna jahta provom je probila trup tankera, udarila ga je u krmenom dijelu. Uslijedio je snažan prodor mora, posada je imala vremena za pozivanje pomoći i napuštanje broda koji je brzo potonuo. Spašena je kompletna posada, njih sedmorica, bez ozljeda. Spasio ih je treći brod koji je plovio u blizini, te je odmah skrenuo s kursa i počeo tražiti brodolomce. Procjenjuje se da je tanker potonuo na dubinu od 2.000 metara, pa ne dolazi u obzir njegovo vađenje.

I na trupu jahte nastala su znatna oštećenja, kolika, znat će se nakon detaljnog pregleda u brodogradilištu. Ona je oštećena u pramčanom dijelu, s desne strane pokraj džepa za sidro. U jahtu je također prodrlo more, do kopna su je teglili lučki remorkeri. Na jahti nije bilo ozlijeđenih, a ne navodi se broj članova posade i putnika. Kapacitet joj je 12 putnika koje opslužuje 13 članova posade.

Pitanje je kako je došlo do sudara?

Agencijski izvještaj navodi da je na jahti instalirano nekoliko radara, AIS sustav, te mnoštvo drugih uređaja za navigaciju i sigurnost plovidbe, što je normalno za takve brodove. Ipak je došlo do sudara! Zanimljivo bi bilo saznati rezultate istrage što je provode tamošnje pomorske vlasti. Može se pretpostavljati - uzrok nesreće je nepažnja. Prema dostupnim informacijama, prvenstveno se to odnosi na one koji su u tom trenutku bili za zapovjednim pultom velike jahte. Jer, jahta je udarila u tanker i probila mu trup.

Ništa ne upućuje na, eventualne, nepovoljne okolnosti za plovidbu, loše vremenske uvjete, slabu vidljivost... U noćnim uvjetima plovidba je otežana, to je jasno, i to treba respektirati, smanjiti brzinu, maksimalno se usredotočiti na brodske instrumente i povećati promatranje horizonta. Teško je povjerovati da se na nekome od ekrana nije ukazala silueta broda što plovi u neposrednoj blizini, ili da tanker nije bio propisno osvijetljen, pa se nije vidio. Na takve jahte, a »Utopia IV« izuzetno je skup brod, redovno se ukrcava kvalitetna i iskusna posada.
Znano je, na moru se redovno događaju nesreće i havarije svih vrsta. Uzroci su različiti, nema pravila. Ljudski faktor ima veliku ulogu, u ovom slučaju nije zanemariv. Posebno kada se zna da je bilo predvečerje blagdana.

Izvor: https://www.novilist.hr/more/plavi-svijet-branka-suljica-jahta-potopila-tanker/