• hr
  • en
  • de
  • it

Izumio sam morski bicikl

Znamo za Tour de France, poznat nam je i Giro d'Italia, ali Giro di Punta Bajlo, i to morskim biciklom, pothvat je vrijedan za svjetske anale. Da je i po moru moguće voziti bicikl, uvjerio nas je bivši prvak Jugoslavije u biciklizmu i današnji umirovljenik 74-godišnji Šime Bajlo, koji je u svojoj radionici u zadarskim Arbanasima od dijelova starog katamarana i "brzinke" napravio - aquabike.
- Moram priznati da je teže pedalirati po moru nego cesti, ali je doživljaj uistinu izvanredan. Spojio sam more i biciklizam i ostvario svoju davnu želju da se vozim biciklom po moru - kaže ovaj 74-godišnjak, koji je na ideju o vodenom biciklu došao gledajući stari katamaran koji mu je duže vrijeme ležao u dvorištu obiteljske kuće u Arbanasima. - Kako sam po zanimanju tokar, došao sam na ideju kako spojiti bicikl i more.
Malo sam razmišljao i spojio stare dijelove katamarana i bicikl s propelerom koji sam uzeo sa starog broda. Prednje kolo je povezano s kormilom sprijeda ispod katamarana. Dok vozim bicikl i okrećem volanom, istodobno se okreće propeler koji je spojen lancem za pedale. Kad okrećem volanom, okreće se i katamaran, isto tako mogu voziti i unatrag - kaže 74-godišnjak koji je prvak bivše Jugoslavije prvi put postao s 14 godina. Potječe iz obitelji poznatih arbanaških konstruktora, inovatora i znamenitih sportaša.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr