• hr
  • en
  • de
  • it

Iskorak u istraživanju kriminala vezanog uz more

- Razmjena kontakata preduvjet je razmjene podataka na državnoj i međunarodnoj razini svih službi koje se susreću s problemima istraživanja raznih oblika kriminala vezanih za more i važna je osnova učinkovitog sprečavanja te istragu svih oblika kaznenih djela vezanih uz pomorsko okruženje.
Stoga je ova konferencija iskorak u unapređenju rada svih pojedinaca i službi uključenih u obavljanje službe na moru- rekao je pomoćnik načelnika Uprave za granicu MUP RH Stipica Kuna na otvorenju 14. konferencije IAMI- Međunarodne udruge pomorskih istražitelja Europe.

Skup je uz Kunu otvorio predsjednik Upravnog odbora IAMI Europe Simon Lofting.
Konferencija je organizirana u suradnji s IPA- Međunarodnom policijskom udrugom Dubrovnik a sudionicima će pružiti priliku za razmjenu iskustva i znanja iz raznih struka u oblasti pomorskih istraga.

Kao dio konferencije u ACI- marini je održan i praktični dio kojom prigodom su nazočni stručnjaci imali prigodu od eminentnog i licenciranog pomorskog istražitelja Petera Mansia doznati najnovije metode istraga te utvrđivanja uzroka požara na brodovima.
Istodobno, dio je stručnjaka bio u dijelu suhog veza ACI- marine, gdje su od isražitelja Centra za brodski kriminal iz Konstanze u Njemačkoj Matthiasa Minka doznali metode utvrđivanja izvornosti plovila i (izvan)brodskih motora, tragova u određivanju po sumnji je li plovilo već bilo predmet pomorske istrage zbog krađe ili prijevare osiguranja te su doznali kako, uz internet pretragu, mogu najlakše utvrditi tražene indikatore.
Konferencija s radom završava u četvrtak a prema Loftingu to je bila prva praktična vježba svih službi od kako je IAMI Europe utemeljena 1996. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr