• hr
  • en
  • de
  • it

Idućeg vikenda Šibenik će biti u znaku jedrenja

Idućeg vikenda Šibenik će biti u znaku jedrenja. Naime, od 6. do 8. prosinca u Šibeniku će biti održana 14. šibenska regata krstaša. Međutim, ta regata nije usko vezana samo uz jedrenje, nego nudi cijeli niz događanja Šibenčanima i njihovim gostima:
- Od prve godine, pokušavali smo plesti razna događanja uz samo jedrenje tako da je regata prerasla u višednevnu feštu, odnosno manifestaciju. Tako će i ovogodišnja regata ponuditi za svakog ponešto - kaže Marin Paić, predsjednik Organizacijskog odbora šibenske regate i čelnik Jedriličarskog kluba "Val", koji uvijek ponese glavni teret organizacije. Šibenska regata po mnogo čemu je jedinstvena:
- Prije svega, šibenska regata je posebna i drukčija jer se jedri u zatvorenom akvatoriju šibenske luke. On je uzak i zahtjevan prostor zbog strujanja u ušću rijeke Krke. Zbog toga je i poseban izazov jedriličarima. Nadalje, jedri se praktički u samom gradu ispred rive. Stoga gledatelji mogu pratiti regatu kao na dlanu sa svojih prozora, rive, ili možda najbolje sa šibenskih tvrđava. Inače, prava je rijetkost da se regatava ispred tako brojnog gledateljstva - ističe Paić.

Regata je posvećena blagdanu sv. Nikole, zaštitniku pomoraca
- Manifestacija i počinje 6. prosinca, na sam blagdan sv. Nikole i to klupskim prvenstvom "Vala". Istog dana, u 18 sati bit će služena misa u šibenskoj crkvi sv. Nikole i istovremeno ćemo obnoviti tradiciju zavjetovanja modela broda. Glavno događanje je u subotu, 7. prosinca, i već sada koristim prigodu da pozovem građane Šibenika da nam se pridruže u što većem broju. Tada se jedri Šibenska regata krstaša na kojoj očekujem više od 40 posada. Osim jedrenja, pripremili smo i niz popratnih događanja, poput budnice Šibenske narodne glazbe, sv. Nikole koji će darivati djecu, zakuske za građanstvo u organizaciji Sekcije ugostitelja Udruženja obrtnika grada Šibenika, atraktivnog Djeda Mraza koji će skijati na vodi, povorke "Božićnih čarolija"... Start regate je u 11 sati, a označit će ga pucnjem iz topa na rivi šibenski gradonačelnik Željko Burić - izvijestio je Paić.
Više o sportskom dijelu manifestacije, koja završava nedjeljnim regatavanjem za Kup Jadranske banke, govorio je Denis Marinov-Bili:
- Moguće je da proširimo regatno polje prema Zatonu, odnosno da jedrilice prolaze ispod Šibenskog mosta. Hoćemo li uspjeti realizirati tu ideju, ovisi o visini jarbola brodova koji se prijave za regatu, jer postoji mogućnost da se za regatu prijave jedrilice koje ne mogu proći ispod mosta, pa ćemo morati odustati od te ideje. Ukupnog pobjednika Šibenske regate krstaša dobit ćemo nakon Kupa Jadranske banke koji će se održati u nedjelju, 8. prosinca. Na njemu će sudjelovati šest posada, točnije pobjednici grupa na subotnjoj regati. Pobjednik dobiva i novčanu nagradu od 5000 kuna - rekao je Marinov. Na šibenskoj regati sudjelovat će i posade iz inozemstva:
- Imamo najavu jedne švedske posade, koji će najvjerojatnije postati članovi šibenskog "Vala". Sudjelovat će i posade iz Slovenije, a moguće i još neka posada iz susjednih zemalja - zaključio je Marinov.
Inače, u suradnji sa šibenskim dječjim vrtićima i knjižnicom, izlozi u centru grada bit će uređeni u duhu regate. U izlozima će biti postavljeni dječji likovni radovi na temu mora i brodova.

‘Valovi Šibenika'
I ove godine JK "Val" će za najpožrtvovnije spašavanje i traganje na moru za razdoblje između dva blagdana sv. Nikole dodjeliti nagradu "Valovi Šibenika". Nagrada je osmišljena lani i uručena posadi broda Lučke kapetanije Šibenik za spašavanje hrvatske jedrilice sa sedam članova posade na regati Jabuka 2005. godine.
- Ove godine, prvi put, nagrada će biti dodijeljena na osnovi natječaja i javne kandidature. Kandidirati se mogu spašavanja u kojem je jedan od subjekata jedriličar ili jedrilica. Nagradu koju smo osmislili po uzoru na Vjesnikovu "Plavu vrpcu" dodijelit ćemo na završnoj svečanosti šibenske regate. Cilj nagrade je promicanje pomorske kulture, traganja i spašavanja na moru - kaže Zoran Lučić-Luca, tvorac ideje o dodjeljivanju nagrade "Valovi Šibenika".
Osvajač nagrade dobit će unikatnu plaketu koju je izradila šibenska slikarica Lana Čala Martinović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr