• hr
  • en
  • de
  • it

I Švicarci zainteresirani za Bunarinu

Tehnomont marina Veruda, Uljanik marina, Sigurnost Boljun i Sunčani vez u igri su za dobivanje koncesije za upravljanje nautičkom lukom Bunarina u Puli. Te su tvrtke, prema informacijama iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, poslale svoje ponude koje su otvorene koncem prošlog tjedna. Natječaj je raspisala bivša Vlada 9. prosinca prošle godine, nakon što je dotadašnjem koncesionaru Bunarini d.o.o. istekla koncesija te je tvrtka završila u stečaju.

Tvrtka Tehnomont marina Veruda d.o.o. je, doznajemo iz Ministarstva, u svojoj ponudi istaknula vrijednost investicije od oko 10 milijuna kuna, stalni dio koncesijske naknade iznosio bi 15 kuna po četvornom metru, promjenjivi dio pet posto od ukupnog godišnjeg prihoda. Ponuda sadrži i podatak o devet novih radnih mjesta. Zanimljivo je da se Tehnomont, preko gradonačelnika Borisa Miletića dok je bio saborski zastupnik, požalio na visoku koncesijsku naknadu koju plaća u obližnjoj marini Veruda, a koja je niža od sada ponuđene za Bunarinu.

Uljanik marina d.o.o. ponudila je investiciju od 20 milijuna kuna. Za stalni dio koncesijske naknade plaćali bi 10 kuna po metru četvornom i četiri posto od ukupnog godišnjeg prihoda, što je ujedno i početna cijena koncesije za luke nautičkog turizma propisana Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru. U luci bi, navodi se u ponudi Uljanik marine, bilo zaposleno 27 djelatnika.

Tvrtka Sigurnost Boljun i Dr. j.t.d. istaknula je investiciju vrijednu preko 27 milijuna kuna gdje predviđaju 20 zaposlenika, dok bi stalna koncesijska naknada iznosila pet kuna po četvornom metru, a promjenjiva pet posto ukupnih godišnjih prihoda, što je, pak, niže od uredbom predviđenog minimuma.

Ponuditelj s najvišim ponuđenim ulaganjem od oko 63 milijuna kuna ujedno je i najveća nepoznanica. Naime, tvrtka Sunčani vez iz Rijeke osnovana je netom prije objavljivanja natječaja. Njezin osnivač je još jedna riječka firma Ekskluzivni servisi, čiji je osnivač Groupmack Holding SA iz Švicarske, koji ima nekoliko tvrtki upravo na riječkom području. Sunčani vez je u svojoj ponudi naveo i zapošljavanje 49 osoba, te plaćanje stalne naknade od 12 kuna i sedam posto naknade od godišnjih prihoda.

Bunarina, koja je prethodno bila isključivo sportska lučica, županijskim je prostornim planom podijeljena na nautičku i sportsku luku. Što se tiče koncesije za sportsku luku na natječaj je pristigla samo jedna ponuda - Radničkog sportskog društva Uljanik. To je društvo, koje su osnovali uglavnom direktori Uljanika d.d. i sestrinskih tvrtki, bilo i osnivač Bunarine d.o.o.. Radničko sportsko društvo Uljanik za ponudu izgradnje sportske luke ponudilo je 0,70 kuna stalne koncesijske naknade po četvornom metru, 25 posto od članarine te tri posto prihoda od ugostiteljske djelatnosti, a investicija je procijenjena na oko dva milijuna kuna. Upitno je, međutim, hoće li društvo pristati na upravljanje samo sportskom lučicom budući da je bivši koncesionar, dakle njihova tvrtka, tvrdio da je nemoguće poslovati s isključivo "sportskom" koncesijom.

Očekuje se da će u idućih 30 dana biti poznati novi koncesionari na Bunarini, no prethodno Ministarstvo treba imenovati stručno tijelo za ocjenu ponuda za dodjelu koncesije koje će analizirati ponude i predložiti Vladi koncesionare. Do tada će Bunarinu, odnosno brodove i imovinu u lučici, čuvati djelatnici dosadašnjeg koncesionara koji je u stečaju. Stečajni upravitelj Boris Debelić za naš je list nedavno izjavio da se nada kako će novi koncesionar otkupiti opremu i preuzeti radnike iz Bunarine d.o.o..
Podsjetimo da je slučaj Bunarine na naše stranice dospio kada se dio korisnika sportske lučice pobunio zbog ilegalnog pretvaranja dijela luke u nautičku, smanjivanja broja sportskih vezova te njihovo skupo naplaćivanje. Takvo ponašanje bivšeg koncesionara na koncu je kaznilo i resorno ministarstvo, uputivši zahtjev da se s Bunarine uklone plovila sa stranim zastavama, odnosno da se lučica vrati u prijašnje stanje kada je bila isključivo sportska. Na to se, međutim, koncesionar oglušio, a leđa mu je pritom držala lokalna vlast. Županija se, kao tadašnji davatelj koncesije, oglušila na prijedlog Ministarstva da započne postupak oduzimanja koncesije Bunarini d.o.o..

Umjesto da ih kazni zbog poslovanja koje nije bilo u skladu sa zakonom, ali i zbog dugogodišnjeg oštećivanja županijskog proračuna, Županija ih je nagradila time što je u prostornoplanskim dokumentima legalizirala dotad ilegalne radnje, što je na koncu slijedio i Grad Pula. Naime, Bunarina d.o.o. 12 godina je plaćala bitno jeftiniju koncesiju za sportsku lučicu (0,2 kune po četvornom metru), iako se bavila i nautičkim turizmom. Bunarina d.o.o. se pravdala da dobit ostvarenu u nautičkoj luci investira u opremanje cjelokupnog sportsko-rekreacijskog centra Bunarina i u rad brojnih sportskih klubova koji djeluju u lučici.

Izvor: www.glasistre.hr