• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska trenutno prva na ekipnom SP u ronjenju na dah

Hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah, koju čine Goran Čolak, Veljano Zanki i Božidar Petani, bila je najuspješnija u drugom krugu natjecanja u disciplini statika.

NICA - Hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah, koju čine Goran Čolak, Veljano Zanki i Božidar Petani, bila je najuspješnija u drugom krugu natjecanja na ekipnom Svjetskom prvenstvu koje se održava u Nici (Fancuska) u disciplini statika te je tako u ukupnome poretku po zbroju osvojenih bodova iz disciplina ronjenja u dubinu i zadržavanja daha u mirovanju preuzela vodeće mjesto.
Najbolji rezultat u statici, zadržavanju daha u mirovanju, imao je Božidar Petani s vremenom 6 minuta i 57 sekundi, dok je Goran Čolak ostvario vrijeme 7 minuta i 26 sekundi, a Veljano Zanki sedam minita i 30 sekundi.
Hrvatska tako sada vodi u ukupnom poretku sa 522,6 bodova, druga je Francuska sa 514,8 bodova, treća je Češka sa 474,4 bodova, a četvrta Rusija sa 468,8 bodova.
Zadnjeg dana natjecanja u trećemu krugu slijedi ronjenje u daljinu (dinamika) i neizvjesna borba za bodove između Hrvatske i Francuske što će odlučivati o tome koja će zemlja zauzeti prvo mjesto u ukupnom poretku s obzirom da Češka i Rusija teško mogu nadoknaditi zaostatak.
Ekipno natjecanje je najprestižnije natjecanje u ronjenju na dah koje je u Nici okupilo 123 natjecatelja iz 37 zemalja. Svaki nacionalni tim ima tri predstavnika koja se natječu u ronjenju u dubinu (1 metar = 1 bod), u zadržavanju daha u mirovanju - statika (1 sekunda = 0,2 boda) i ronjenju u daljinu - dinamika (1 metar = 0,5 bodova). Za konačni plasman zbrajaju se bodovi iz svih disciplina (ukupno devet nastupa od tri njatjecatelja).

Rezultati naših natjecatelja u statici:
Veljano Zanki - 7 min i 30 sekGoran Čolak - 7 min i 26 sekBožidar Petani -6 min i 57 sek:
Ukupni zbroj bodova:Hrvatska - 522,6 Francuska - 514,8 Češka - 474,4 Rusija - 468,8