• hr
  • en
  • de
  • it

Fužinska regata

Regata tradicijskih barki Sjevernog Jadrana organizirana je ne samo zbog popularizacije starog načina jedrenja, već i zbog promocije kvarnerskog turizma.

Fužinsko jezero Bajer bilo je mjesto vrlo uspješnog predstavljanja zeleno-plavih karakteristika Primorsko-goranske županije i to zahvaljujući prvoj »planinskoj« regati drvenih morskih tradicijskih barki na jedra koja je za Hrvatsko primorje, otoke i Istru tipičnim pasarama, gucevima i batanama dala mogućnost oprobati ne baš toplu vodu planinskog jezera i osjetiti ćudi goranskog vjetra koji baš nad Bajerom zna dobro zapuhati.
Jedrilo se u tri plova na potezu od brane pa do vijadukta što je otprilike 1.600 metara u oba smjera, a uz suženi akvatorij najveći problem, najavio nam je prije starta regatni sudac Silvano Raffaelli, mogao bi biti vrlo jak i ćudljiv vjetar koji puše iz svih smjerova.
Koliko je bio u pravu, pokazao je već prvi plov kad je otprilike na sredini Bajera jedan žestoki udar vjetra dignuo u zrak i potopio »Pink Bunny«. Na svu sreću sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica, uz komentare kako je riječ o povijesnom datumu jer smo svjedočili prvoj »pomorskoj« nesreći na Bajeru, a uz to je ulogu spasilačke ekipe odigrao turistički brodić »Sv. Anton«.
Cilj ove regate i ovog istupa tradicijskih barki Sjevernog Jadrana je ne samo popularizacija starog načina jedrenja, već i promocija kvarnerskog turizma pa tako okvirni planovi predviđaju mogućnost nastupa na Bledu, čak i Balatonu, a ideju o prvom prelasku s Kvarnera na kontinent, točnije Fužine, dali su Nedo Pinezić, ugledni kvarnerski turistički djelatnik, Robert Mohović, predsjednik Koodinacije za očuvanje maritimne baštine sjevernog Jadrana te Marinko Kauzlarić, načelnik Općine Fužine.
Slanu toplu morsku vodu desetak lijepih barki s tradicionalnim jedrima zamijenilo je već u prijepodnevnim satima prohladnom jezerskom, a u samom natjecanju sudjelovalo je desetak posada - kvarnerske guceve vozili su Robert Mohović, Vjekoslav Galović, Ivica Grbac i Robert Valentin, mošćeničku batanu »Pepo i unuci« Josip Mohović, pasaru iz Brseča Ermano Jedretić, »Anicu«, lošinjsku pasara iz Nerezina Mario Živković, »Fiamitu« iz Rovinja obitelj Benussi, a »Pink Bunny« pasaru od stakla i plastike vozio je kapetan Dešković.
Pozivu na uživanje u planinskoj regati odgovorili su i čelni ljudi turističkog života zeleno-plave županije pa je tako na brodiću »Sv. Anton« jedrenju svjedočio Gerhard Lempl, pročelnik Upravnog odjela pomorstva, prometa i turizma te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je pristigla s obitelji, a najmlađi član čak je i jedrio! Prvi dojmovi, istaknuli su Lempl i Peršić Živadinov, su izuzetno pozitivni i ova priredba mogla bi biti nova proljetna turistička atrakcija Fužina i Gorskog kotara pa će, najavili su, imati i podršku županijskih turističkih tijela.

Izvor: www.novilist.hr