• hr
  • en
  • de
  • it

Freedom Ship

Tvrtka s Floride, Freedom Ship International, odlučna je u namjeri da izgradi prvi plutajući grad na svijetu, koji je stalno u pokretu, sadrži aerodrom, škole, bolnice, dućane, parkove pa čak i akvarij.
Njihov plutajući brod nazvan je Freedom Ship (Brod slobode), trebao bi biti dug 1,6 kilometar, visok 25 katova i dovoljan da se na njemu smjesti 40.000 stanovnika. Za taj im je pothvat potrebno 10 milijardi dolara: "Freedom Ship bit će najveće plovilo ikad izgrađeno, prvi plutajući grad. Ovo je projekt za koji je potreban veliki kapital, a svjetska ekonomija posljednjih nekoliko godina nije bila otvorena prema ovako naprednim projektima kao što je naš", kazao je za NY Daily News Roger M. Gooch, direktor i potpredsjednik tvrtke, opravdavajući činjenicu da je njihov projekt neko vrijeme bio "na ledu".
"U posljednjih šest mjeseci raste interes za projekt i nadamo se da ćemo uspjeti sakupiti milijardu dolara koliko je potrebno da gradnja počne", dodao je.
Kao što je spomenuto, brod nikad ne bi pristajao u neku luku (jer niti u jednu ne bi stao), a trebalo bi mu dvije godine da zaokruži Zemlju. Usidrio bi se ponekad u blizini velikih gradova kako bi njegovim stanovnicima bilo omogućeno razgledavanje, a već je osmišljeno i gdje bi bio u kojem dijelu godine. Osim stalnih 40.000 stanovnika, na ovom plovilu naći će se mjesta i za 30.000 dnevnih posjetitelja, 10.000 gostiju koji ostaju preko noći te 20.000 ljudi među "osobljem".
Strani mediji ovaj projekt nazivaju utočištem za bogate jednom kad na suhom tlu više neće ostati ništa za čovjeka, a više o njemu, (uključujući i još fotografija), možete pronaći ovdje.

Izvor: www.index.hr