• hr
  • en
  • de
  • it

Fototurizam?

S ciljem oblikovanja novih atraktivnih turističkih proizvoda koji su povezani s fotografijom jučer je u Baroknoj kući u Ninu održan okrugli stol na temu: »Kako opremiti destinaciju za fototurizam?«. Događaj su organizirali Turistička zajednica Grada Nina i Udruga nezavisnih putničkih agencija Hrvatske, a o temi su govorili Bosiljko Domazet, predstavnik ministarstva turizma i Milo Sršen, savjetnik HTZ-a te Zlatko Kukec i Vlasta Klarić iz UNPAH-a, kao i Marija Dejanović direktorica TZ Grada Nina.
Fototurizam bi kao oblik turističkog proizvoda trebao oživjeti predsezonu i posezonu, a kako je istaknula Dejanović, uz migracije ptica, destinacije kao Nin su posebno zanimljive i zbog biološke raznolikosti te kulturne baštine.
- Nemamo, još uvijek, organizirane dolaske i u ovom razdoblju kada se priroda sprema na počinak, a boje su intenzivnije. Nudi se doživljaj, ali za sad nije definirano da smo mi zemlja spremna za to. Izanalizirali smo što Hrvatska ima i javnosti iznosimo mogućnosti. Nin ima ambiciju da s turističkim agencijama zajedno pokrene poziv gostima iz unutrašnjosti da u predsezoni i u posezoni dolaze u Nin. Imamo i zanimljivu ideju da projekt širimo preko europske mreže Eden destinacija, da ih obavijestimo kako se u Ninu organizira takvo jedno događanje. Na području naše regije još nemamo takvu ponudu i sretni smo što smo prepoznali da je vrijeme da se o tome priča, rekla je Dejanović.
Okupljeni su prošli i teme o pozitivnim iskustvima razvoja fototurizma, novom i kreativnom pristupu turistima te sprezi s drugim vrstama turizma. Kako su istaknuli za kraj, ove teme su nadogradnja aktivnostima koje se provode u destinaciji, ali jednako tako i temi ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma: »Turizam i razvoj zajednice« u okviru koje se želi istaknuti uloga dionika lokalne zajednice u promicanju turizma.

Izvor: www.zadarskilist.hr