• hr
  • en
  • de
  • it

Fotografije podvodnog svijeta

Marina Veruda već 13 godina za redom ponosni je vlasnik Plave zastave, međunarodnog ekološkog priznanja očuvanju okoliša koje se dodjeljuje plažama i marinama koje zadovoljavaju niz strogih kriterija, te stoga simbolizira turističku ponudu baziranu na sigurnosti, čistoći mora i obale, kao i edukaciji o očuvanju okoliša.

Stoga je na Međunarodni dan obilježavanja Plave zastave u prostorima bivšeg restorana Vela Nera održan projektni dan u sklopu kojega su posjetitelji marine imali priliku razgledati izložbu flore i faune tamošnjeg akvatorija poznatog pulskog fotografa i ronioca Branislava Danevskog.
- Za djecu smo organizirali radionicu također na tu temu i svima je bilo jako zanimljivo što mogu kredama šarati po plavom zidu. U biti smo im objašnjavali što sve mogu vidjeti na fotografijama i onda su to pokušavali nacrtati. Ideja o izložbi rodila se u svibnju kada smo imali akciju čišćenja podmorja našeg akvatorija koju provodimo već dvije godine jer smo nažalost uvidjeli da ljudi koješta bacaju u more i da je dosta smeća u našem podmorju.

Međutim, ove smo godine primjerice u izvučenim auto gumama našli nastanjeno jako puno morskih organizama, što je još jedan pokazatelj da more nije zagađeno kao što se to često pokušava plasirati kad su marine u pitanju, rekla je Anela Dizdar, poslovna tajnica marine i organizatorica projektnog dana.

Krenuvši od te pretpostavke, u dogovoru s Danevskim započelo je snimanje i prikupljanje fotografija podvodnog svijeta viđenog njegovim objektivom i zaista se pokazalo da ispod površine mora u Marini Veruda biljni i životinjski svijet naprosto buja. Tako su se na izložbi našle fotografije morskih zvijezda, konjića, raznovrsnih riba, hobotnica, morske trave, salate i štošta drugo, koje su se, nažalost, mogle pogledati samo tijekom dana.

Izvor: www.glasistre.hr