• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela/Marenić treći nakon drugog dana

Ninčević/Župan trenutačno 21. i unutar norme za OI
Drugi je tjedan svjetskih prvenstava olimpijskih klasa. Šime Fantela i Igor Marenić su sjajni treći nakon dva dana na SP 470. U uvodu dodajmo da su Enia Ninčević i Romana Župan s 21. mjestom u ženskoj konkurenciji zasad unutar olimpijske norme.
Nakon dva dana na SP klase Finn Ivan Kljaković Gašpić je 12. Sutra počinje SP Laser Radiala, gdje nastupa Tina Mihelić.
Prošloga tjedna smo slavili svjetsko srebro Tončija Stipanovića u Laseru i olimpijsku normu Marina i Dana Lovrovića u Zvijezdi. Ovaj tjedan je počeo obećavajuće. Jučer je u Barceloni počelo Svjetsko prvenstvo za muške i ženske olimpijske dvojce u klasi 470, dok su u britanskom Falmouthu startali teški samci u klasi Finn.
Barcelona je jučer ponudila slab vjetar i dosta čekanja, no danas se zato jedrilo po 15ak čvorova vjetra i dosta vala. Jučer jedan plov, danas tri, tako da se zaostatak nadoknadio. Šime Fantela i Igor Marenić startali su izvrsno. U prva četiri plova kvalifikacija upisali su dvije pobjede i trenutačno su treći među 95 posada. Australci Mathew Belcher i Malcolm Page zasad su neprikosnoveni sa četiri pobjede, dok drugoplasirani Portugalci Marinho i Nunes našoj posadi bježe samo samo jedan bod.
- Dosta smo umorni nakon današnjeg dana, puhalo je jako i val je bio stvarno težak, tako da smo se sva tri plova borili s teškim uvjetima. Dali smo sve od sebe i vidi se po našem trenutnom rezultatu da smo uložili sve snage što smo imali - kazao je s umornim smiješkom Igor Marenić.
Prvi cilj naših djevojaka u ženskoj konkurenciji je olimpijska norma. Pet mjesta je preostalo za ženski 470. Enia Ninčević i Romana Župan su trenutačno 21., pete među nacijama koje nemaju normu, dakle zasad na zadnjem mjestu koje vodi na OI. Sutrašnja zadnja dva plova u kvalifikacijama će odlučivati o puno toga. Nakon kvalifikacija flota će se podijeliti na zlatnu i srebrnu finalnu skupinu. Ukoliko pet ili manje nacija bez norme uđe u zlatnu skupinu te će posade osigurati mjesto na OI.
- Bilo je jako naporno danas, pogotovo zadnji plov u kojem smo malo zakazale sa snagom, ali sve u svemu jako dobar početak svjetskog prvenstva, odnosno kvalifikacija za zlatnu skupinu - smatra Enia Ninčević.

U vodstvu su Nizozemke Westerhof/Berkhout.
Za razliku od sunčane i tople Barcelone, u britanskom Falmouthu se jedrilo po kiši i prilično neugodnim temperaturama. Nakon četiri plova Ivan Kljaković Gašpić je 12. Flota finaša nema kvalifikacije, svih 95 kormilara jedri u jednoj skupini, tako da i najmanje greška odnosi puno bodova. Naš olimpijac najbolji je plasman imao u trećem plovu prvenstva u kojem je bio odličan treći. Josip Olujić je 36., a Tudor Bilić 41. Prvo mjesto zauzima Britanac Ben Ainslie.
Na regatnom polju u njemačkom Boltenhagenu sutra počinje Svjetsko prvenstvo Laser Radiala. Hrvatsku predstavlja olimpijka Tina Mihelić. Treninzi prošlih dana prošli su u znaku sličnih uvjeta za jedrenje kakvi su bili i za vrijeme SP Lasera prošloga tjedna na tom mjestu. Slab i promijenjiv vjetar.
- Apsolutno smo svjesni da su takvi uvjeti ovdje i psihološki se pripremamo na to. U svakom slučaju na moru se danas Tina dobro snašla i obje trening regate na pedesetak brodova je pobijedila. - prenio nam je trener Tonči Antunović

Izvor: www.ezadar.hr