• hr
  • en
  • de
  • it

Elan Power 30 europski brod godine

Elan Power 30, tvrtke Elan motorni brodovi iz Obrovca, europski je brod godine. Prestižnu titulu osvojio je na izboru Motor Boat Award u Londonu gdje je dobio oznaku ‘European Powerboat of the year'. Sretnu je vijest javila direktorica Elana iz Obrovca Jasmina Čerina koja se još nije vratila u Obrovac s predstavljanja broda. Njihova je desetometarska brodica slavila u konkurenciji čak 250 brodova među kojima su bile 23 nominacije u pet kategorija.
Elan 30 slavio je u kategoriji obiteljskih kruzera dužine do 35 stopa, a brodovi u toj kategoriji moraju demonstrirati praktična dizajnerska rješenja, kvalitetnu izradu i sigurna upravljanja u svim uvjetima plovidbe. Britanski žiri najboljim je proglasio upravo Elan 30, i to ne samo zbog prihvatljive cijene - brod je ocijenjen kao ‘remek-djelo ambalaže', u kojoj prostor, izgled i upravljanje stvaraju novi standard za brodove dužine do 10 metara.
- Znali smo za ovo plovilo da nije samo sezonski hit, već mjerilo standarda u klasi obiteljskih sportskih kruzera. S obzirom na sve što ‘Elan Power 30' nudi, može ga se slobodno nazvati malom velikom jahtom, a to je upravo bilo ono što tržište traži - kazala je Jasmina Čerina.
Kako su došli do dobitne kombinacije? Saznanja o potražnji s tržišta čartera motornih plovila koje su "Elan motorni brodovi" iz godine u godinu dobivali suradnjom s čarterskim tvrtkama, upućivale su na promjenu trendova. Umjesto velikih plovila, visoke nabavne cijene i skupog održavanja, te samim tim i visoke cijene čartera, gosti su zapravo tražili manja, ekonomičnija, ali još uvijek dovoljno prostrana i funkcionalna plovila - isticala je Čerina, koja je već tada bila uvjerena u uspjeh broda.
- Rezultat tog trogodišnjeg razvoja novog modela koji se odvijao u tržišno i financijski vrlo nepovoljnim uvjetima, bila je upravo nominacija za nagradu „European Powerboat of the Year 2014.", priznanje koje dodjeljuje žiri sedam najvećih europskih nautičkih časopisa iz Njemačke, Švicarske, Italije, Norveške, Nizozemske, Austrije i Francuske - istaknula je Čerina, koja je osobno predstavljala brod širom Europe.
Da bi plovilo učinili konkurentnijim i približili ga široj bazi kupaca, projektanti okupljeni u matičnom BNC-u i predvođeni renomiranim britanskim dizajnerom portugalskog podrijetla Tonyjem Castrom, morali su na dužinu desetometarskog plovila smjestiti dvije zasebne kabine.
U tome je ključ glavnog koncepta jer konkurentska plovila u toj dužini u pravilu imaju tek jednu kabinu i salon koji služi kao dodatna spavaonica. S dvije zasebne kabine, salonom i kuhinjom te kupaonicom s WC-om i tušem u potpalublju, konceptualno zamišljen ‘kao plovilo kojim nautičar ulazi u svijet ozbiljnog jahtinga', Elan Power 30 pomeo je konkurenciju u svojoj kategoriji.


Izbjegli stečaj, a sada uzlet...
Aktualna nagrada ‘European Powerboat of the year' kruna je uspjeha tvrtke koja nosi čuveno ime ‘Elan', iako je poznati slovenski brend tvornicu u Obrovcu zapravo prodao kao poslovni udjel Matijažu Avšiću, vlasniku Beta Yachtinga iz Sukošana. Avšićev BNC d.o.o. je ovlašteni nositelj licencije za uporabu robne marke ‘Elan Motor Yachts', a ne tako davno tvrtka je skoro završila u stečaju zbog - neisplate plaća. Razlog krize bile su naslijeđene loše bilance iz 2009. i 2010. godine koje su otežavale poslovanje, ali ‘Elan Power 30' mogao bi značiti prekretnicu ne samo za tvrtku u Obrovcu, već i za razvoj čitavog tog kraja.

 www.slobodnadalmacija.hr