• hr
  • en
  • de
  • it

Dragi gosti, unajmite cijeli otok!

Jadran se sve više okreće tzv. elitnom turizmu, a jedna od najelitnijih ponuda koje se mogu zamisliti jest najam privatnih otoka zainteresiranim, u pravilu bogatijim klijentima. Na zadarskom području iznajmljuje se nekoliko takvih otoka koji su u privatnom vlasništvu.
Agencija Biliškov nekretnine oglasila je jedan nesvakidašnji, vrlo zanimljiv oglas: nudi najam otoka u Pašmanskom kanalu, blizu Turnja, po cijeni od 22.949 kuna ili 3000 eura, što bi iznosilo 120 kuna ili nešto više od 15 eura po kvadratnome metru, a u cijenu najma uključen je i - brod. Točnije, cijena najma u sezoni od 1. srpnja do 1. rujna iznosi 3000 eura na tjedan, dok je od 1. rujna do 1. srpnja nešto niža - "samo" 2500 eura na tjedan.
Otok je površine 4500 kvadratnih metara, ima izgrađena dva mula (priveze za brodove) i objekt za stanovanje veličine 100 kvadratnih metara, opremljen kupaonicom i WC-om, spavaćom sobom i velikim dnevnim boravkom veličine 50 kvadratnih metara s namještajem od masivnog hrasta. Prostor je klimatiziran, voda dolazi direktno s kopna, a struju osigurava agregat od 5kW na dizelski pogon.
Na otoku se nalazi i 50 maslina, tu je i veliki zidani kamin... baš sve što treba za uživanciju u jadranskoj oazi. Pravi raj usred mora, relativno blizu obale, a opet dovoljno daleko od znatiželjnih pogleda i uznemiravanja.
Iako je oglašen kao "zemljište za najam", radi se o otočiću Male Bisage u neposrednoj blizini puno poznatijeg "Otoka srca", odnosno Galešnjaka, koji je dobio svjetsku slavu upravo zbog svoga srcolikog izgleda otkrivenog na web aplikaciji Google Earth.
Galešnjak je u međuvremenu dobio i dva „ožiljka" zbog iskopanog kamenjara za sadnju maslinika, što je donekle pokvarilo njegov zbilja predivan izgled iz zraka, a u njegovoj neposrednoj blizini, točnije sjeverozapadno od njega, još su tri otočića u sustavu Bisage. Dva su nenastanjena i pusta, a treći, malo osamljeniji, sasvim lijevo od Galešnjaka kad se gleda mapa u pravcu sjevera, Male su Bisage koje se nude i iznajmljuju kao ekskluzivna destinacija za odmor.
Jedan još manji otočić blizu Telašćice pod nazivom Farfarikulac, također se iznajmljuje, ali u vrijeme kada ga ne koristi za odmor zadarska obitelj Basioli u čijem je vlasništvu kao nasljedstvo već dugi niz godina. Poznati zadarski kirurg dr. Ivo Basioli vrlo je rado porazgovarao o Farfarikulcu:
- Ja i brat vlasnici smo toga otočića u Telašćici, s jednom jednostavnom kućicom koju koristimo i iznajmljujemo kad je mi ne trebamo. Moji sinovi tamo idu, a kad je slobodno, onda se to iznajmi.
Otok je dobio naziv po farfarikulama (kostelama) kojim je prije bio zasađen, a koje su s vremenom nestale, pa smo zasadili borove. Imamo interesa turista za najam stalno i većinom su to stalni gosti koji se uvijek iznova vraćaju. Otočić ima 2000 kvadratnih metara i već je dugo u našem vlasništvu - kaže dr. Basioli.
Na otočiću je prekrasno, jedinstveno je to što ste sami, dovedete tamo koga želite i nitko vam nepozvan ne može doći. Kućica je velika 45 kvadratnih metara i podijeljena je u dva prostora, jedan je dnevni boravak, a drugi je spavaći dio sa šest kreveta, što je zapravo optimalan broj ljudi, ako je više, već je gužva.
Turisti se prebacuju čamcem s izvanbrodskim motorom koji dobiju dok borave tamo tako da ne budu izolirani na otoku - ističe dr. Basioli i pojašnjava:
- Njime dolaze na kopno, automobile ostave na obali u Telašćici i tako se prebacuju ili odlaze na izlete. Uglavnom svi znaju upravljati brodom, ali kad stignu u Telašćicu, mi im održimo mali tečaj i pokažemo kako će se koristiti brodom i pristati i svi vrlo brzo to nauče. Doduše, malo i istuku brod, ali to je tako.
- Cijena se kreće od 70 do 100 eura po danu za korištenje otoka bez obzira na broj osoba. Dodatno se plaća čamac i opskrba koju obavljaju sami, s time što se to dosta i razvilo u zadnje vrijeme pa postoje dva broda koji voze i opskrbljuju jahte i goste namirnicama, voćem, povrćem i svim što treba. Sve to vodi moj sin Neven jer ja sam u mirovini, pa hoću da sam u miru i u tom pogledu - zaključio je dr. Basioli.

Vlasnici Bisage ostali anonimni
Iako smo doznali tko su vlasnici sa zadarskog područja otočića Bisage, nakon početnog dogovora odustali su od razgovora za novine, uz objašnjenje kako je otok namijenjen prvenstveno stranim turistima, te ne bi željeli privlačiti pažnju lokalnih mještana, "a i neki se imovinsko-pravni poslovi u vezi s otokom još moraju dovršiti..."
Inače, dobro su se potrudili da korisnicima osiguraju sav mogući komfor, ali i da građevine dobro uklope u okoliš tako da je smještajni prostor zapravo ukopan ispod površine kamenjara, dok su verande i staze za šetnju skrivene maslinicima, s obveznim kamenom kao građevinskim materijalom.

Prabaka dobila ‘bezvrijednu stinu'
Dr. Basioli ispričao nam je kako su naslijedili Farfarikulac.
- To je još moja prabaka dobila u nasljedstvo. Žene su u to vrijeme uvijek dobivale nekakav manje vrijedan komad zemlje kad bi se udavale. Tako su njoj ostavili taj otočić kao golu stijenu u moru, bezvrijednu u odnosu na zemlje koje su se mogle obrađivati. To su oni njoj, eto, formalno dali. Moji su preci tu mogli kratko vrijeme držati samo janjad kad bi se odvajala u svibnju i ništa drugo. Kad smo se počeli baviti turizmom, od čega sam se ja i školovao, stalno bi nas vlasti gnjavile, pogotovo kad bi turisti u Telašćici podigli neki šator. Jednoga dana mom pokojnom ocu je dozlogrdilo i rekao je ma što će oni nas maltretirati, idemo mi na naš školj. Kad su vidjeli kako je tamo lijepo, napravili su i kućicu, negdje oko 1968. godine i tako je i ostalo - kaže dr. Basioli.

Struja, voda, brod...
Otočić Male Bisage od obale je udaljen 700 metara i ima površinu od 4000 kvadratnih metara. Na njemu je podignuta kuća moderno dizajnirana i komforno namještena od 100 metara četvornih sa strujom i vodom, ali bez priključka za internet. U cijenu tjednog najma od 3000 eura gostima je na raspolaganju i mali brod dužine šest metara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr