• hr
  • en
  • de
  • it

Dobar drugi dan u Palmi za naše jedriličare

Još bolji nastup hrvatskih jedriličara drugog dana regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci, gotovo svi su napredovali u poretku. Enia Ninčević i Romana Župan su druge, Tonči Stipanović deseti, Milan Vujasinović stigao je do 13. mjesta, dok su Pavle Kostov i Petar Cupać 15.
Postolimpijska godina obično u svijetu jedrenja nije strašno uzbudljiva, međutim zbivanja na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci pokazuju da se neke stvari ipak mijenjaju. Potpuno nove dvije olimpijske discipline, novi format natjecanja, olimpijske kvalifikacije godinu dana ranije nego što je bilo dosad, dakle već 2014...čini se da je sve to navelo olimpijsku flotu da ubaci u petu brzinu odmah. Žestoka konkurencija, atmosfera na regatnom polju na vrhuncu već na prvoj velikoj regati, rekordni broj sudionika u postolimpijskoj godini s 850 natjecatelja iz 51 zemlje, vraćaju nas s osjećajem u prošlu adrenalinsku olimpijsku godinu.
A u svemu tome još je najbolja vijest da se hrvatski jedriličari koji su odlučili otvoriti sezonu velikih regata upravo u Palma de Mallorci snalaze više nego dobro. Jasno je da će svi još tijekom godine dizati formu, međutim početak nam je više nego dobar i svi naši jedriličari zadovoljni su se vratili s regatnog polja, analitički nastrojeni da poprave ono što prema njihovom mišljenju nije bilo dobro.
Drugo mjesto za Eniu Ninčević i Romanu Župan među ženskim dvojcima, najbolji njihov rezultat ikad na regatama ove razine.
- Dobro smo krenule u prvom plovu, ali je vjetar jako otišao u desno, pa smo se u sredini flote borile do kraja za svako mjesto i ušle 15. u cilj. Drugi plov smo od početka bile u samom vrhu. Zadovoljne smo, šteta prvog plova - komentirala je Enia Ninčević.
Prve su i dalje Britanke Wegeulin/Mcintyre.
Tonči Stipanović u Laseru napredovao je za jedno mjesto, sad je deseti.
- Evo bilo je super, prvi sam plov čak i vodio, ali pred oznaku vjetar je toliko promijenio smjer da to nisam mogao spasiti, ekipa je došla na oznaku praktički s vjetrom u bok. U drugom plovu opet jak vjetar, držao sam se oko trećeg - četvrtog mjesta, međutim nedostajalo je malo snage za zadržati tu poziciju, pa sam u cilj ušao šesti. Još jedan dobar dan. - ispričao nam je Tonči. Vodi Njemac Phillip Buhl.
Nekoliko mjesta naprijed napravio je i Milan Vujasinović u Finnu, 13. je.
- Prvi plov po 10 do 12 čvorova, loš start i kriva strana, pa nije moglo bolje od 19. mjesta. Drugi plov je bilo već oko 16-20 čvorova i tu sam startao na boljoj strani, imao sam malo sreće u prvoj privjetrinskoj stranici i prvi stigao na oznaku, ali malo pomalo su me počeli „skidati" u drugoj stranici u vjetar, umorio sam se, napravio i grešku pri obilasku zadnje oznake uoči cilja, da ne bi udario druge brodove morao sam ih izbjegavati i tu sam izgubio dosta, deseto mjesto u cilju. Nije loše, ali ima tu puno grešaka sto znači da ima i dosta mjesta za napredak - kazao je Vujasinović.
U Finnu je i nakon drugog dana prvo mjesto zadržao Francuz Jonatan Lobert,
Dug dan za četrdesetdevetke, koji su morali nadoknaditi zaostatak jer prvog dana regate nisu jedrili zbog prejakog vjetra. Odradili su četiri plova danas, s mora su se vratili oko 19 sati. Pavle Kostov i Petar Cupać su 15. Na prvom mjestu su Francuzi D'Ortoli/Delpech.
Luka Mratović zauzima 23. mjesto među daskašima. Nema ni promjena na vrhu u dasci, prvi je Njemac Toni Wilhelm.

Izvor: www.hjs.hr