• hr
  • en
  • de
  • it

Do Koločepa za 10 kuna

Od srijede, 1. svibnja uvodi se putnička linija od Gornjeg Čela na otoku Koločepu do dubrovačke luke Gruž. U tu je svrhu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić Udruzi "Kalamota" odobrio iznos od 60 tisuća kuna za organizaciju privremenoga pomorskog prijevoza do okončanja postupka natječaja za odabir brodara, koji će raspisati novi saziv Gradskog vijeća Dubrovnika.
Iz gradske uprave javljaju kako će cijena karte za otočane iznositi simboličnih 10 kuna. Djeca predškolskog uzrasta, učenici i umirovljenici bit će oslobođeni plaćanja, a komercijalnu cijenu i budući detaljni red plovidbe za ostale putnike određivat će udruga. Brod između Koločepa i Gruža prometovat će najmanje dvaput dnevno u oba smjera. Koločepska udruga potkraj prošle godine javila se na apel Grada Dubrovnika koji je pozvao građane, ustanove, udruge i tvrtke da predlože projekte za financiranje iz proračunskih sredstava u 2013. godini.
Na gradonačelnikov poziv javili su se otočani s Koločepa, iznoseći argument prema kojemu je Gornje Čelo jedino naselje koje nije izravno povezano s Gradom Dubrovnikom. Zahtjev su potkrijepili i podatkom prema kojemu je u Gornjem Čelu Županijska lučka uprava ove godine dovršila radove vrijedne oko 28 milijuna kuna i proširila pristanište s čime su se, procijenili su Kalamotezi, stekli uvjeti za pristanak linijskog broda i povezivanje ovog otočnog mjesta s Gradom. Mještani su podsjetili kako od njihova naselja do pristaništa ima 3,5 kilometara ili više od pola sata pješice.
- Školska i vrtićka djeca, zaposleni u Gradu, te ostali mještani koji u Gornjem čelu žive tijekom cijele godine, zimi po hladnoći, kao i ljeti po velikim vrućinama, moraju pješačiti kilometrima. Na otoku je zabranjena uporaba prijevoznih sredstava, pa mještani smatraju da je uvođenje direktne brodske linije prijeko potrebno za opstanak otoka - poručili su iz Gornjeg Čela zahtjevom gradonačelniku koji je potpisalo 28 mještana. Prema dosadašnjem plovidbenom redu, "Jadrolinijina" Postira na Kalamotu, i to u luku Donje Čelo, pristajala je četiri puta dnevno.


Prijedlozi građana
Osim linije za Gornje Čelo, građani su Gradu Dubrovniku uputili još četrdesetak prijedloga. Na popisu su sanacija Sinjske ulice kao jedinoga cestovnog spoja s Ulicom Andrije Hebranga, popločavanje Boškovićeve poljane, poboljšanje protupožarne zaštite Rijeke dubrovačke, asfaltiranje i postavljanje rukohvata, te uvođenje novih rekreativnih sadržaja. Visina ukupnog budžeta za nove proračunske projekte nije striktno određena, već ovisi o troškovniku izvedbe svakog pojedinog zahvata koje predlagatelji procjenjuju za iznose od oko tisuću do 100 tisuća kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr