• hr
  • en
  • de
  • it

Dani pustolovnog turizma

Da je aktivni turizam pravi trend u svijetu koji i mi trebamo sve više nuditi gostima, ali i domaćima, potvrdili su Velolučani, koji su pod paskom Hrvatske gorske službe spašavanja i suradnika organizirali atraktivnu višednevnu manifestaciju Dani pustolovnog turizma "Vela Luka outdoors".
Od četvrtka do nedjelje to je korčulansko mjesto ugostilo više od 300 sudionika iz Hrvatske i drugih zemalja koji su pratili projekcije pustolovnih filmova, okušali se u vožnji morskim kajacima pokraj otočića Proizda, sudjelovali u brdsko-bicklističkoj utrci od 28 kilometara, trail utrkama Veloj i Maloj strci od 22 i 10 kilometara, koje su startale iz prapovijesne Vele spile, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta na Mediteranu, dok je za najmlađe na rivi bio postavljen zip line, kao i umjetna stijena za penjanje.
Uz HGSS, u organizaciji su sudjelovali Općina Vela Luka, Turistička zajednica te treking klub Strka, Biciklistički klub Timun Split, HPD Mareta, u suradnji sa Zajednicom sportova Vela Luka, Luškim litom i HPD-om Perun. Svi oni zaista su dali sve od sebe kako bi na ovom dijelu Korčule predstavili razne mogućnosti aktivnog turizma, koji, osim svoje atraktivnosti i doze adrenalina, uključuje i puno širu priču koja sudionike vodi kroz povijesne lokalitete, susreće ih s domaćim stanovništvom, uključuje u život lokalne zajednice.
- Utrka od 10 kilometara krenula je iz Vele spile, odakle su nas ispratili članovi udruge Tartajun obučeni kao ljudi iz doba prapovijesti, a kraj njih su arheolozi provodili istraživanja. Kao da trka počinje iz živog muzeja. Ma predivno! Putem su nas Korčulani nudili grožđem i smokvama, a navečer su na rivi pripremili toliko hrane i pića da smo se osjećali kao VIP gosti. Nigdje nisam doživjela toliku gostoljubivost - rekla nam je Sanja iz Splita, koja je iskoristila sunčani vikend za aktivni posjet Veloj Luci, baš kao i mnoštvo stranaca koje je privukao program festivala.
Da ova manifestacija iz godine u godinu bilježi konstantan porast i što se tiče sadržaja i što se tiče natjecatelja, potvrdila nam je i načelnica Katarina Bikić, koja je i sama otrčala utrku od 10 kilometara.
- Ovo je nešto što moramo razvijati jer ima sve potencijale za cjelogodišnji turizam, ali i uključenje domaćeg stanovništva, što nam je najvažnije. Ono je također postalo vrlo aktivno. U lipnju smo organizirali Lušku trku, a u listopadu imamo penjački pohod na Hum. Velik broj Velolučana sudjeluje i na ovoj manifestaciji - pohvalila je načelnica brojne klubove u svom mjestu, koji svaki na svoj način pridonose razvoju outdoor đira.
I zaista, aktivni turizam je svjetski trend, a hrvatske planine, brda, more, otoci i unutrašnjost imaju golem potencijal za njegov razvoj, koji će donijeti nove ponude, nove prihode, zapošljivost uz povećanje sigurnosti jer kretanje po neurbanim prostorima, među ostalim, stvara i novu infrastrukturu.
- Turisti koji nam dolaze na aktivan odmor traže razne nove sadržaje. Oni nisu čudaci i neprilika koje nekad treba spašavati, nego iznimna prilika za razvoj drukčijeg, cjelogodišnjeg turizma, za koji Hrvatska posjeduje iznimne prirodne i klimatske pretpostavke, a koje nisu na pravi način još uvijek iskorištene. Mi smo doveli na Korčulu legende hrvatskog alpinizma, poput Borisa Kulića, Branka Šeparovića, Ivu Kaliternu, Stipu Božića, oni su pioniri ovog što se danas događa, koji su njegovali i prenosili taj pustolovni duh koji osjećamo i sada u Veloj Luci. Pogledajte samo tu malu djecu koja su prvi put ispenjala stijenu, spustila se zip lineom, vidite im ponos na licima, samopoštovanje. Tako i odrasli, jer u ljudskoj naravi je potreba za nečim novim, radoznalost, potreba za doživljajem koji sad postaje turistički proizvod - kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.
- Dok nam nisu stranci došli, gotovo da nismo znali plivati. Oni su nam pokazali što mi sve imamo, pa sad živimo od turizma. Način konzumiranja slobodnog vremena se promijenio, kao i turisti. Oni sad hoće trčati, hodati, istraživati našu prirodu, naš krš, planine, kanjone. Ovakve manifestacije pokazuju što su trendovi prvenstveno lokalnom stanovništvu, koje se na taj način uključuje i širi svoju ponudu. Tako je i malo mjesto Zagvozd sa svojim programom privuklo brojne ljude koji se vraćaju, a sve to otvara i nove prilike i nova radna mjesta - zaključio je Stipe Božić.

MEDALJE ZA NAJMLAĐE: Najbrži trkači
Najbrži trkači na Maloj strci bili su Marko Andreis i Njemica Urlike Braeuer, na Veloj Solinjanin Marinko Duka i Nives Šarić.
Među biciklistima slavio je mladi Roko Fržop iz BBK Orlov krug, među najmlađima Borna Žuvela, a medalje u kategorijama od 40 do 50 godina išle su Jošku Fržopu iz Vodica, te 50+ Draganu Peručiću iz Konavala.
Trogiranka Tina Papić iz BK Kairos bila je najbrža biciklistica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr