• hr
  • en
  • de
  • it

Danas i formalno stečaj ˝Kraljevice˝

1,3 milijarde kuna ukupnih obveza i vrijednošću nekretnina od tek stotinjak milijuna kuna, kraljevički škver zreo je za stečaj. Hoće li Marija Ružić svoj privremeni mandat stečajne upraviteljice zamijeniti trajnijim - odlučit će danas sutkinja Vera Jelenović.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas će se odlučiti o otvaranju stečaja nad Brodogradilištem »Kraljevica«. Nakon što je stečajna sutkinja Vera Jelenović u lipnju odlučila krenuti s predstečajnim postupkom i zadužila Mariju Ružić kao privremenu stečajnu upraviteljicu da napravi popis tamošnje imovine, na današnjem ročištu formalno će se utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečaja nad ovim kvarnerskim brodogradilištem. Za razliku od računa koji, navodno, više nije u blokadi, stanje sa zaduženošću, čini se, ne ostavlja druge mogućnosti osim stečaja.
S 1,3 milijarde kuna, koliko »teže« sve obveze brodogradilišta, i knjigovodstvenom vrijednošću nekretnina od, navodno, tek stotinjak milijuna kuna, tako prezaduženi kraljevički škver, »zreo« je za dolazak stečajnog upravitelja. Ili upraviteljice, s obzirom na to da su sve indicije da će Marija Ružić u takvom raspletu svoj privremeni mandat zamijeniti trajnijim.Od Marije Ružić jučer nismo uspjeli dobiti konkretnije informacije osim potvrde da će se danas ujutro održati ročište te da obveze brodogradilišta uvelike nadmašuju imovinu Društva. Vrlo vjerojatno svoje posljednje sate u mandatu predsjednika Uprave »Kraljevice« danas će na riječkom Trgovačkom sudu odbrojati Zvonimir Novak do kojeg jučer nismo uspjeli doći.

Nakon otvaranja stečaja i imenovanja stečajnog upravitelja/ice, zakonska procedura nalaže formiranje i imenovanje Odbora vjerovnika koji će ubuduće odlučivati o svim ključnim pitanjima. 
U  slučaju »Kraljevice«, Odbor vjerovnika je praktički država odnosno Ministarstvo financija koje je daleko najveći vjerovnik. Banaka kao vjerovnika, barem prema dostupnim informacijama, u kraljevičkom slučaju - nema, a škver je u potpunosti »očišćen« i od radnika i njihovih potraživanja. Njima je država, podsjetimo, početkom lipnja isplatila pune otpremnine prema kolektivnom ugovoru. Nakon što su brodovlasnici platili jedan manji iznos da bi mogli preuzeti svoje dvije novogradnje, »Kraljevica« je s tim novcem, kažu naši izvori, isplatila potraživanja HPB-a sa 7 milijuna eura te 60 posto potraživanja kooperanta i dobavljača. To znači da će se, uz državu, kao vjerovnici u stečajnom postupku pojaviti i ti bivši partneri brodogradilišta. No, njihova potraživanja, a time i snaga odlučivanja, naspramn onim od države, bit će vrlo mala.

Izvor: www.novilist.hr