• hr
  • en
  • de
  • it

Bura u Brodosplitu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odradili su ulogu miritelja između uprave i sindikata u Brodosplitu, pa su te dvije strane koje se sukobljavaju od DIV-ovog preuzimanja tvrtke, pristale da će sljedećih tjedan dana potrošiti na dogovor o budućnosti splitskog škvera, umjesto na medijski rat.
O detaljima sastanka ministri, a ni sindikalci niti predstavnici uprave nisu htjeli govoriti, jer dogovor podrazumijeva i suzdržavanje od medijskih istupa. Ipak, ministar Mrsić otkrio je da su na sastanku obje strane pristale na neka opća pravila ponašanja, koja su na kraju ugrađena u zajedničke zaključke.
Tako su i jedni i drugi pristali da će se u provođenju restrukturiranja u Brodosplitu poštivati odredbe Zakona o radu i kolektivni ugovor, s time da će se i pregovarati o njegovim izmjenama. Suglasili su se i oko toga da će se poštivati slobode i pravo na sindikalno udruživanje jer od ulaska DIV-a u Brodosplita pojedini sindikati se žale da je to pravo ugroženo, te da se nezakonito postupa prema sindikalnim povjerenicima.
Uz to anketa koju je proveo poslodavac i na koju su se radnici žalili jer po njihovom mišljenju, od njih traži prokazivanje kolega, bit će dostavljena i sindikalnim čelnicima u Brodosplitu.
Tako je "mirovna misija" dvojice ministara zasad barem na tjedan dana donijela mir u splitski škver, no kako program restrukturiranja znači i otpuštanje određenog broja radnika i utvrđivanje broja onih koji će ostati bez posla, takvo stanje vjerojatno neće dugo potrajati.

Izvor: www.novilist.hr