• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit gradi dizalice za Nijemce

"Brodosplit" i poznati njemački koncern "Kranunion" potpisali su dugoročni ugovor za proizvodnju portalnih te portalno-okretnih dizalica namijenjenih za vertikalni transport u lukama i brodogradilištima. Ovaj ugovor osim poslovne, ima i stratešku važnost jer na ovaj način splitsko brodogradilište postaje jedini proizvođač takvih vrsta dizalica na području jugoistočne Europe i Mediterana.
Ugovor je koncipiran na način da je njemački konzorcij iz Leipziga dužan isporučiti dokumentaciju i uhodavati proizvodnju dizalica, a „Brodosplit" ima zadatak na osnovu navedenog izraditi dizalice po sistemu „ključ u ruke". Početak proizvodnje dizalica predviđen je za prosinac ove godine.
Ovim ugovorom u splitskom se brodogradilištu osigurava zaposlenost od 200 do 400 radnika na godišnje, ovisno o zahtjevima tržišta i novougovorenih poslova „Kranuniona".
„Kranunion" je njemačko udruženje triju proizvođača dizalica specijaliziranih za dizanje i prijevoz teških tereta: „Kirow", „Ardelt" i „Kocks" koji su lideri na svjetskom tržištu za proizvodnju različitih vrsta dizalica.
Na našem području planirana je obnova luka uz Dunav i Savu, luke Ploče te luke Rijeka, kao i tehnološke obnove u hrvatskim brodogradilištima te i splitski škverani, zajedno sa njemačkim partnerima, sada vide priliku za realizaciju ugovaranja novih dizalica za vertikalni transport.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr