• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit gradi brodove za HRM

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak potpisali su u utorak ugovor o gradnji pet ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, vrijednih 385,4 milijuna kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak potpisali su u utorak ugovor o gradnji pet ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, vrijednih 385,4 milijuna kuna.
Kotromanović i Debeljak rekli su da prvi od tih brodova, prototip, treba biti izgrađen u roku od 15 mjeseci, a izgradnja svih pet brodova očekuje se u iduće četiri godine.
"To je jedan od ljepših dana za nas u MORH-u i Oružanim snagama jer izgradnjom tih pet ophodnih brodova svrstat ćemo se uz bok modernih obalnih straža koje postoje u svijetu", istaknuo je ministar Kotromanović. Rekao je kako je nakon raspisivanja natječaja iz Europe i Australije bilo čak 670 upita zainteresiranih za gradnju tih brodova.
"Mi smo se trudili da se ovi brodovi grade u hrvatskim brodogradilištima, a Brodsplitova ponuda je bila najbolja", dodao je Kotromanović.
Istaknuo je kako su i prijašnje vlade imale priliku i više novca da provedu natječaj i potpišu ugovor o gradnji ophodnih brodova, ali to je učinila sadašnja vlada s, kako je rekao, "nikad manje sredstava". "Mi smo formirali projektni tim koji će svakodnevno pratiti i nadzirati rad na gradnji ovih brodova u Brodosplitu", rekao je Kotromanović.
Po njegovim riječima, tih pet brodova nije važno samo za našu Obalnu stražu, nego i za reference koje će Brdosplit steći njihovom gradnjom, te će "imati reputaciju za gradnju takvih brodova za izvoz, a Vlada će mu u tome pomagati".
"Ovi će brodovi vrlo brzo biti uvršetni u naš katalog, a u svim kontaktima koje će imati predstavnici MORH-a, Glavnog stožera OS RH i MVP-a s dužnosnicima drugih država nudit ćemo ih kao svoj proizvod i vjerujem da ćemo uz dobar marketing moći plasirati ovakve brodove za izvoz", istaknuo je Kotromanović. Podsjetio je kako strani dužnosnici pokazuju zanimanje za narudžbu i gradnju brodova u Hrvatskoj, ali pitaju jesu li oni u operativnoj uporabi, a sada će izgradnjom tih pet brodova i taj kriterij biti ispunjen.
Na pitanje hoće li ti brodovi imati sve potrebne reference za zaštitu granice na moru s obzirom na to da Jadransko more postaje geopolitički sve važnije, Kotromanović je odgovorio potvrdno, ističući kako je razvoj sposobnosti zaštite granice važan i zbog obveze Hrvatske prema shengenskim granicama, a uz obalnu stražu razvijaju se i drugi oblici zaštite granice u suradnji s MUP-om.
"Stoga razmišljamo da mijenjamo naše helikoptere i uzmemo one koji će biti sposobniji i prilagodljiviji prostoru i vremenu koje imamo u Dalmaciji", rekao je ministar i pritom istaknuo da "nove prijetnje i nove zadaće stvaraju potrebu" da se u tom smislu planira i razvoj OS RH, što je predviđeno i dugoročnim planom njihova razvoja.
Nadam se da ćemo do kraja ove godine u Saboru dobiti taj dokument od strateške važnosti za MORH i vojsku jer se u njemu govori kakve ćemo Oružane snage imati u idućih 10 godina, istaknuo je, Kotromanović je također rekao kako se u MORH-u razmišlja i o izgradnji jednog većeg ophodnog broda. Tomislav Debeljak rekao je kako je splitski škver spreman i za gradnju takvih brodova.
"Diljem svijeta postoji potreba za tisuće ophodnih brodova i nama je u interesu dobivati poslove za njihovu gradnju. Uložit ćemo trud da pravimo vrhunske ophodne brodove koji bi bili bolji od bilo kojega drugog broda takve vrste u svijetu. Želimo izgraditi vlastiti brand za takve brodove", istaknuo je Debeljak.
Dodao je da će u iduće četiri godine na gradnji pet ophodnih brodova u Brodosplitu stalno raditi stotinjak škverana.
Zapovjednik Obalne straže Marin Stošić rekao je kako će ophodni brodovi koji se grade u Brodosplitu imati po jedan automatski top promjera 30 mm te po dvije strojnice promjera 12,7 mm. U posadi će biti 14 časnika i mornara, a brzina broda će biti 28 čvorova.
"Ovi će brodovi imati i po dva gumenjaka za inspekcijske timove i bit ćemo sposobni progoniti bilo kakva krijumčarenja. Moći ćemo u ZERP-u, a ubuduće možda i u zaštićenom gospodarskom pojasu u cijelosti odraditi sve što se od tih brodova očekuje", rekao je Stošić.
Na potpisivanju ugovora bio je i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić.

Izvor: www.poslovni.hr