• hr
  • en
  • de
  • it

Brodice ‘sunčaju’ na plažama i uzurpiraju pomorsko dobro

Prošle godine s plaža, riva i javnih površina uklonjeno je 38 brodova od kojih su neki u poluraspadnutom stanju "ležali" i više desetljeća. U velikoj akciji uklanjanja brodica "usidrenih na kraju", očišćeni su Ražanj, Lozica, Miline, centar Rogoznice, a na plaži u naselju Crljina ležalo je čak 19 naizgled napuštenih brodova. Ispod podrtina prikupljeno je na stotine kilograma smeća, čak 15 automobilskih guma, brdo plastičnih boca i čaša, ispod jednog broda na samoj plaži bila je krepana mačka...
Ove godine priča se ponavlja. S komunalnim redarom obišli smo obalnu crtu u Ražnju i Kanici i naišli na desetke brodica koje, umjesto kupača, zauzimaju prostor na plaži, čak su ih vlasnici sklonili i u hladovinu!
- Vlasnicima će se uputiti dopis da s javno-pomorskog dobra i javnih površina uklone svoje brodice. Kada istekne zakonski rok, brodice će se ukloniti, a vlasnici će snositi trošak uklanjanja. Općina Rogoznica odlučila je stati na kraj višegodišnjoj anarhiji i uzurpaciji javnih površina, posebice pomorskog dobra na koji bilježimo najveći nasrtaj. I ove godine izniklo je desetak novih plaža i mulova, lučki kapetan ispisao je nekima kazne i do 35 tisuća kuna. Nikako da shvate da javno pomorsko dobro mora biti dostupno svim građanima - kaže rogoznički komunalni redar Ercegović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr