• hr
  • en
  • de
  • it

Brodarstvu pružiti priliku kao turizmu

Novoizabrani predsjednik i zamjenik Mare Nostruma Pero Kulaš i Mario Pavić dolaze iz Atlantske i Tankerske plovidbe, okosnice hrvatske flote, u teškom vremenu za hrvatske brodare koje traži i partnerstvo s državom.

Skupština Udruge hrvatskih brodara "Mare Nostrum", koju čine brodari u međunarodnom prijevozu i najistaknutije tvrtke ovog posla u zemlji, zahvalila se na dvogodišnjem radu dosadašnjem predsjedniku Skupštine Anti Marasu, direktoru JPS-a, kojem je istekao mandat. Za novog predsjednika Skupština je izabrala Peru Kulaša, predsjednika uprave Atlantske plovidbe Dubrovnik, a za zamjenika Marija Pavića, predsjednika uprave Tankerske plovidbe Zadar. U skladu sa Smjernicama za državne potpore brodarstvu, u idućoj bi se godini na prijedlog brodara trebala osigurati sredstva za ukrcaj vježbenika palube i stroja na brodove, zaključeno je između ostalog na Skupštini Mare Nostruma na kojoj su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i zamjenik ministra Zdenko Antešić.
Brodari su kao značajnu administrativnu prepreku i razlog neatraktivnosti hrvatske zastave istaknuli nedostatak elektroničkog upisnika brodova, te spor i neujednačen postupak upisa u upisnike brodova. Kao pozitivan primjer istaknuta je Lučka kapetanija Rijeka, pa brodari predlažu da se upisnici koncentriraju na manji broj lučkih kapetanija ili da se potpuno centraliziraju, te da se osigura stručan i efikasan servis 24 sata dnevno. Ministar je podržao ovaj zahtjev brodara, te obećao skoru modernizaciju sustava.
Skupština Mare Nostruma je još jednom izrazila podršku nastojanjima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da se u procesu privatizacije značajnog hrvatskog brodara, trgovačkog društva Jadroplov iz Splita, a načelan interes za kupnju Jadroplova iskazala i Tankerska plovidba d.d. iz Zadra.
Skupština je prihvatila i osnovnu platformu za pregovore sa Sindikatom pomoraca o Nacionalnom kolektivnom ugovoru za međunarodnu plovidbu, te imenovala pregovarački odbor za pregovore o kolektivnom ugovoru za pomorce u linijskom prijevozu u nacionalnoj plovidbi.

Izvor: www.zadarskilist.hr