• hr
  • en
  • de
  • it

Bol: više od pola milijuna noćenja za 90. rođendan

Svečanom sjednicom skupštine Turističke zajednice te dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, Bol je proslavio vrijedan jubilej - devedesetu obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom.
Davne 1923. godine na plaži Zlatni rat napravljena je fotografska snimka skupine ferijalaca iz Sarajeva koji su ljetovali u tadašnjem pansionu "Vidošević", preteči današnjeg hotela "Kaštil". Tu fotografiju Boljani ljubomorno čuvaju kao krunski dokaz da se turizam kod njih događao i prije 90 godina. Pretpostavlja se da su i ranije u Bol dolazili turisti, ali nigdje nisu službeno evidentirani.
Pročitano je pozdravno pismo predsjednika RH dr. Ive Josipovića. Predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković, ujedno i općinski načelnik, istaknuo je povijesni hod dug 90 godina u kojemu je Bol od malog ribarsko-težačkog mjesta izrastao u ponajbolje hrvatsko ljetovalište.
Pojedinačna priznanja zaslužili su: Mirjana Barhanović, te posthumno Ante Vidošević, Tomo Kuiš, Kažimir Cukar, Mirjan Marinković Šimić, Ive Marinković Mijarić, Nikica Marinković Šimić i Đuro Žuljević. Svi su oni bili vizionari i pioniri turizma i njima Bol duguje neizmjernu zahvalnost.
Značajnu su ulogu u turizmu i razvoju mjesta imale hotelijerska kuća "Zlatni rat", Poljoprivredna zadruga i Srednja škola, pa su za svoj rad zavrijedili obljetničko priznanje.
Boljanima je u ime župana Zlatka Ževrnje, čestitao njegov izaslanik Visko Haladić, a u ime TZ-a Splitsko-dalmatinske županije njezin direktor Joško Stela.
Bolska Turistička zajednica tiskala je i prigodnu brošuru sa starim fotografijama koje svjedoče turistički hod tijekom minulih devet desetljeća. Postavljena je i izložba starih turističkih fotografija i priznanja koje je Bol dobio za uspjehe u turizmu.
Bol će devedesetu obljetnicu turizma pamtiti i po rekordnom broju ostvarenih noćenja. Prvi put bit će nadmašena brojka od pola milijuna noćenja. Do sada je 1988. godina držala primat po broju noćenja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr